Nazire se kraj borbe sa divljim deponijama na zaštićenim područjima: Vlada FBiH osigurala sredstva

0
Radiosarajevo.ba
Nazire se kraj borbe sa divljim deponijama na zaštićenim područjima: Vlada FBiH osigurala sredstva
Foto: Vlada FBiH / Ministrica Pozder potpisala sporazume

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je ugovore po tekućem transferu za Akcioni plan strategije okoliša za 2024. godinu, a koji se odnose na program Podrška boljem funkcioniranju upravljanja zaštićenim područjima u Federaciji BiH.

S Javnom ustanovom zaštićeni pejzaž "Konjuh" potpisan je ugovor za projekat izgradnje dječijih igrališta na izletištu Zlaća u vrijednosti 56.000 KM, zatim sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo za projekat unapređenja mehanizama održivog upravljanja Zaštićenim pejzažem Bijambare u vrijednosti od 178.723 KM, te sa JP "Park prirode Hutovo blato" za projekat "Akteulno stanje i prostorna distribucija ugroženih vrsta močvarne flore FBiH" u iznosu od 93.000 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

"Moramo se brinuti o našim zaštićenim područjima, pomoći njihovo održavanje i podržavati dobre projekte. Na tome se vidi koliko smo ozbiljni u zaštiti naše okoline i našoj spremnosti da se uhvatimo u koštac s ozbiljnim izazovima kakve nam predstavljaju brojne divlje deponije širom Federacije. Mi smo potpisali ugovore kojima unapređujemo funkcionisanje naših zaštićenih područja, ali i s predstavnicima nižih nivoa vlasti ugovore o sanaciji deponija i boljem upravljanju odlaganja otpadom. Moramo razvijati svijest o važnosti očuvanja naše prirode i ovakvi ugovori me raduju da ćemo u budućnosti u konačnici imati zdraviju okolinu" kazala je ministrica Nasiha Pozder.

Užasni prizori s Biokova: Sve izgleda kao da je počela apokalipsa

Užasni prizori s Biokova: Sve izgleda kao da je počela apokalipsa

Također, ministrica Pozder potpisala je ugovore i s načelnikom Gruda Ljubom Grizeljom, te sa predstavnicima opština Gračanica, Prozor-Rama i Drvar, kao i sa predstavnicima Zapadnohercegovačkog kantona po programu "Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima - Akcijski plan strategije okoliša". Radi se sredstvima koja su utvrđena budžetom Federacije, a na inicijativu ministrice Pozder, predviđena su za sanaciju i uklanjanje divljih odlagališta otpada.

"U Drvaru će se zahvaljujući ovom ugovoru raditi na sanaciji i odlaganju na četiri divlje deponije. Za općinu Grude potpisan je ugovor u vrijednosti od 104.000 KM kojim će se implementirati projekat sanacije divljeg odlagališta otpadnih guma u toj općini. Za Prozor-Ramu izvojeno je 60.000 KM, također za sanaciju divlje deponije u toj općini, a za projekat 'Uklanjanje otpada s divljih deponija na području grada Gračanica', izdvojeno je 47.700 KM. S Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona potpisan je ugovor za sanaciju i uklanjanje odlagališta otpada u vrijednosti od 71.259 KM", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije