Dnevnik Radija Sarajevo | Pozder: Toliko ljepota i raznolikosti, uživajte u BiH!

4
Radiosarajevo.ba
Dnevnik Radija Sarajevo | Pozder: Toliko ljepota i raznolikosti, uživajte u BiH!
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba / Radno u Ministarstvu

Redakcija portala Radiosarajevo.ba donosi Dnevnik Radija Sarajevo, kojeg ispisuju osobe iz političkog, kulturnog, privrednog, sportskog i uopće javnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ovosedmični Dnevnik Radija Sarajevo piše Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, iza koje je veoma intenzivna sedmica. U jeku turističke sezone, dok Sarajevo i Bosna i Hercegovina obaraju rekorde, donosimo njezina promišljanja, aktivnosti, susrete, pohode i opažanja o našoj dragoj Bosni i Hercegovini....

Subota, 13. juli: Ispod Čvrsnice pa do mora

Budi me miris mora. U Neumu sam za vikend, s prijateljicama koje, nažalost, više ne viđam koliko bih htjela, pa je vikend dragocjen. Iako u Neumu, još sam pod utiscima jučerašnje posjete Blidinju, gdje sam se sastala sa resornim ministrima Hercegovačko-neretvanskog (HNK), Zapadno-hercegpvačkog (ZHK) i Kantona 10, s kojima sam razgovarala o narednim koracima u zaštiti ovog visokovrijednog područja. Posjeta je završila ceremonijom otvaranja "Blidinje Bike Festivala" kojoj smo prisustvovali uz predsjednicu Federacije BiH, gospođu Bradaru, premijerku HNK i premijera ZHK. Ekipa okupljena oko ovog festivala čini da je Blidinje u vrhu balkanske biciklističke scene, ali neće tu stati.

Arif Sirotanović, potomak legendarnog rudara: 'I danas živimo omladinske radne akcije'

Arif Sirotanović, potomak legendarnog rudara: 'I danas živimo omladinske radne akcije'

Cilj je biti domaćin Evropskog prvenstva. Ne mogu zamisliti bolju scenografiju za takvu sportsku atrakciju od one koju Blidinje ima. Vrhovi Čvrsnice i Vrana koji se ogledaju u vodama Blidinjskog jezera i nekropola stećaka koja je na UNESCO popisu svjetske baštine prizori su koji ostavljaju bez daha. Još kada u ovom prirodnom okruženju probate čuvenu belavu i uštipke, pa domaće pole i sir jasno je k'o dan zašto ljudi ovdje dolaze i rado se vraćaju. Danas druga slika, more i plavetnilo u našem jedinom gradu na Jadranu. Ta dva kontrasta, ali oba predivna, govore koliko mi imamo ljepota i raznolikosti. To turisti sa svih strana svijeta sve više prepoznaju pa ne čude rekordni brojevi u turizmu koje bilježimo od početka ove godine. 

Nedjelja, 14. juli: Nedjelja je dan za čitanje

Vruće je. Mnogi idu ka plaži. I voda je praktično vruća, ali ipak osvježava. Neum ima veliki potencijal, bez obzira na to što je bilo i loše gradnje i lošeg planiranja, ali njegov položaj mu još daje priliku da bude ozbiljna turistička destinacija. Uz žamor kupača i zvuk mora, u hladu pokušavam da čitam. Nedjeljom upravo najradije čitam, a literatura koju najčešće biram je ona iz moje struke, arhitekture ili ona domaćih autora. Ove nedjelje ponovo čitam Semezdina Mehmedinovića, s razlogom. Ovo vrijeme sada je nekako primjeren podsjetnik da drugog nemamo.

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Prijateljice su otišle za Sarajevo, pa sam malo gledala i tenis – finale Wimbledona, sjajni mladi Alcaraz je dobio Đokovića. Mladost niko ne može zaustaviti. Uz večeru, javljam se mom timu i pripremamo sljedeću sedmicu koja će biti puna aktivnosti. Saradnici i prijatelji vole za mene reći da nikad ne mirujem i da stalno pokušavam izvući nešto novo da se uradi. Ne znam je li to kritika ili pohvala…

Ponedjeljak, 15. juli: Neum – Počitelj – Mostar 

Moji saradnici su mi se pridružili prije osam u Neumu pa dan počinjemo punom parom. U sjedištu Općine Neum s načelnikom Draganom Jurkovićem potpisala sam ugovor za projekat "Uređenje dijela obalnog pojasa na potezu centralni Parking – plaža Grand hotela Neum", kao i ugovor za sanaciju postojećeg i izgradnju novog sanitarnog odlagališta otpada Klepovica. Ovo su dva vrijedna projekta i drago mi je da će Neum uz podršku Vlade FBiH moći razvijati infrastrukturu ali i štititi okoliš.

Iz Neuma idem u Počitelj. Tamo razgovaram s Enesom Idrizbegovićem, entuzijastom, svjetski poznatim inžinjerom koji živi za dan kada će Počitelj zasjati punim sjajem. Animirao je mnoge da ovo postane opet živa tema razgovora na svim nivoima vlasti, uključujući i EU. Ambijent je predivan, a uz domaći sok od nara lakše podnosimo hercegovačku vrućinu.

Nastavljamo za Mostar gdje s gradonačelnikom Mariom Kordićem potpisujem ugovor za izgradnju postrojenja za prečišćavanje procjednih voda s odlagališta čvrstog otpada u okviru postojeće Regionalne deponije Uborak. Ova deponija predstavlja veliki izazov za lokalno stanovništvo i čitavu regiju Mostara, tako da je svaki korak važan da se stanje poboljša. Vraćam se u kasno poslijepodne u Sarajevo. Treba još stići na sjednicu predsjedništva Naše stranke, pa prije odlaska kući piće s prijateljima. Kod kuće kafa s mamom. Razgovor s kćerkom. Topla ljetna noć u Sarajevu. Lijepo je vratiti se kući.

S Marijom Kordićem u Mostaru
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: S Marijom Kordićem u Mostaru

Utorak, 16. juli: Turistička vreva na Baščaršiji

Ustajem rano. Danas je odbrana magistarskog rada magistrantice čiji sam rad pratila kao mentorica. Tema "Sarajevo kao pješački grad", meni jedna od onih koje sanjam i budna. Uspješna odbrana, čestitam Hana.

U Ministarstvu vodim razgovor s pomoćnicima. Mnogo je obaveza pred svima, pripremamo se za "odbranu" zakona na parlamentu i istovremeno finaliziramo rezultate za javni poziv za tekuće transfere u turizmu. Danas potpisujem i ugovore za projekte iz Akcionog plana Strategije okoliša. Posebno mi je drago što su odobrena sredstva i za moj Lukavac u kojem sam odrasla, ali i za Živinice za finansiranje projekta za bolje upravljanje otpadom. Sjeveroistok naše zemlje je često zapostavljen, pa sam posebno sretna jer Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvaja značajna sredstva za tu regiju.

Poslijepodne idem u službenu posjetu načelniku Općine Stari Grad. Irfan Čengić i ja poznajemo se dugo, dijelili smo zastupničke klupe u Parlamentu FBiH u prošlom sazivu. Razgovor o budućim planovima za razvoj i unapređenje Starog Grada vodimo dok šetamo Baščaršijom gdje vlada prava turistička vreva. U "Tourist Info Centru" kažu nam da su brojevi sve bolji, da imamo turiste čak i s Novog Zelanda, a da se na Čaršiji nerijetko čuje i španski jezik... Sjajne vijesti. Navečer sam na prijemu kod egipatskog ambasadora, Nj. E.  Yassera Soroura gdje nastavljam danas započeti razgovor i s NJ. E. Sabitom Subašićem, našim ambasadorom u Egiptu o mogućem većem dolasku gostiju iz te zemlje u Bosnu i Hercegovinu. Pun i uspješan dan.

Šetnja Baščaršijom u društvu Irfana Čengića
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Šetnja Baščaršijom u društvu Irfana Čengića

Srijeda, 17. juli Gdje si dušo, gdje si rano

Od jutra brojni sastanci. Ministarstvo ponekad izgleda kao košnica. Trka. Najčešće ona s vremenom, zbog obaveza. Imati dobre saradnike je ključ uspjeha, sasvim sam sigurna. Vrlo je važno imati timski duh i posvetiti se poslu. U javnom sektoru to možda i nije pravilo, ali čini mi se da mi u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dosta dobro uspijevamo u tome, ne uvijek "iz prve", ali nema odustajanja.

Na jednom od brojnih sastanaka razgovaram s Mugdimom Avdićem Hendom o njegovom novom projektu, multimedijalnoj galeriji. Volim muziku, od Bože Vreće do Letu Štuka, Velahavle i Frenkija, a kćerka me zarazila i nekim novim bendovima pa nerijetko zapjevam i Tramvaj sarajevskog benda Shizif. Naporan dan završavam s kćerkom, sačekala me je na stanici pa dok se vozimo prema Dobrinji razgovaramo o planovima za godišnji odmor, ali prije toga Una regata i posjeta Bihaću čemu se obje radujemo. Noć je ponovo pretopla, a meni u glavi ona Hendina pjesma Gdje si dušo, gdje si rano, pa u refrenu kaže: Sanjam te kroz prvi snijeg što pada. Ove noći se u Sarajevu i ostatku zemlje može sanjati samo kroz vrućinu što svuda pada... 

Četvrtak, 18. juli Groznica javnog poziva

Danas je posebno hektičan dan. Završavamo javni poziv i objavljujemo rezultate za "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH" za 2024. godinu u iznosu od dva miliona KM. Istovremeno trebamo stići na pet sjednica klubova naroda i komisija u Domu naroda, na sjednicu Vlade i potom na sjednicu Doma naroda gdje branim Zakon o upravljanju otpadom – izmjene koje nisu obimne ali su suštinski značajne. Pomoćnik i ja ćemo podijeliti ovih pet sjednica, sekretarka Ministarstva će me mijenjati na Vladi, ja ću pivotirati od zgrade Parlamenta do zgrade Vlade.

U Ministarstvu vlada prava groznica. Da se posao završi kako treba, opet se pokazuje koliko je timski rad važan. Tim je iznio i rezultate javnih poziva, radili su i subotom i izvan radnog vremena da stignemo čim prije evaluirati čak 560 pristiglih projekata. Ove godine smo unijeli neke inovacije u javne pozive i kreirali smo ih na osnovu Strategije razvoja turizma 2022 – 2027. godine, uz konsultacije na terenu, s ljudima koji rade u turizmu i sa strukom. Broj prijavljenih aplikanata i interes koji je iskazan iz svih krajeva FBiH pokazuju da ulaganje u turizam ima veliki značaj, te ćemo nastaviti biti partneri svima koji jačaju i proširuju turističko-ugostiteljsku ponudu i naše destinacije promovišu kao poželjne. Budžet za turizam ove godine je značajno uvećan i iznosi četiri miliona KM, što je duplo povećanje u odnosu na prošlogodišnjih dva miliona KM, te smo pored tekućeg transfera ove godine po prvi put izdvojili dva miliona KM za kapitalni transfer.

Radno u Federalnom parlamentu
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Radno u Federalnom parlamentu

Očekivano, nisu svi projekti prošli niti su ostvarili finansijsku podršku u iznosu s kojim su aplicirali pa je očekivano i nezadovoljstvo, ali se nadam da zadovoljstvo gostiju, posjetitelja i turista manifestacijama koje smo podržali neće izostati. Uspješna realizacija projekta i iskazivanje interesa radnika u turizmu, svakako će nas opredijeliti i za visinu budžeta za narednu, 2025. godinu.

Dom naroda je usvojio Izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, zahvalna na podršci delegatima i delegatkinjama. Dug dan koji bi iscrpio i puno jače od mene. Nažalost, ne uspijevam otići na rođendansku proslavu jednog od najuspješnijih bh. hotela, nadam se da je zabava bila uspješna a da će rezultati dati još više razloga za slavlje.

Petak, 19. juli Jeleni na Ozrenu

Danas sam na Ozrenu, u posjeti naučno-istraživačkom kampu, a na poziv Udruženja građana "Fojničani Maglaj", Mreže za zaštitu prirode, te lokalne organizacije civilnog društva iz Petrova i Doboja. Na ovom kampu učestvuje više od 25 biologa i speleologa iz Bosne i Hercegovine i regiona koji vrše istraživanja biološke raznolikosti ovog područja, s posebnim fokusom na pećinski kompleks Mokra Megara.

Jeleni lopatari
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba: Jeleni lopatari

Ovaj kamp ima izuzetan značaj, budući da osim svoje primarne, naučno-istraživačke svrhe, s ciljem zaštite Ozrena i Mokre Magare, doprinosi i transformaciji nekadašnjih ratnih linija u zelene ekološko-turističke rute. Obilazim Mokru Megaru u društvu Davora, Besima, Alena i od njih učim koliko je ovo poseban lokalitet.

Ova pećina predstavlja izuzetno prirodno bogatstvo planine Ozren i veliki je potencijal za ljubitelje speleologije i prirode, ali je i jedno od najvažnijih hibernacijskih skloništa za šišmiše u Bosni i Hercegovini. Sada sam još sretnija da smo partneri Općini Maglaj s kojom sam prošli mjesec potpisala i ugovor za podršku projektu zaštite pećine Mokra Megara. Naučnici i istraživači su nastavili svoj rad i danas, a ja sam nakon kratkog intervjua s jednim italijanskim novinarom koji prati priču o ekološkim prilikama u našoj zemlji obišla farmu jelena. Nema čega nema u našoj Bosni i Hecegovini, lijepih i posebnih mjesta, dobrih ljudi i ukusne, zdrave hrane, običaja koje vrijedi otkriti.

Nadam se da ćete vikend iskoristiti za posjetiti neko od njih.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije