Dnevnik Radija Sarajevo | Gradonačelnica Karić: Nastavljamo dalje, za ljepše lice našeg Sarajeva...

13
Radiosarajevo.ba
Dnevnik Radija Sarajevo | Gradonačelnica Karić: Nastavljamo dalje, za ljepše lice našeg Sarajeva...
FOTO: Facebook / Benjamina Karić dijeli baklave na Baščaršiji

Redakcija portala Radiosarajevo.ba od ovog vikenda našim čitateljima donosi Dnevnik Radija Sarajevo, kojeg će ispisivati osobe iz političkog, kulturnog, privrednog, sportskog i uopće javnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Prvi Dnevnik Radija Sarajevo ispisuje gradonačelnica Sarajeva, prof. dr. Benjamina Karić, koja je imala intenzivnu sedmicu...

Subota, 15. juni: Grad stradalnik

Grad Sarajevo će nakon tri decenije dobiti jedinstveno Spomen-obilježje civilnim žrtvama rata grada – Kantona Sarajevo 1992.-1995., u ulici Hamze Hume na Skenderiji. Rad arhitekata Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika.

Spomen-obilježje, pored memorijalnog, imat će i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj, sa porukom da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi. Sada je sigurno! Grad stradalnik, koji je izdržao i preživio najdužu opsadu u modernoj historiji, dobit će mjesto pijeteta i sjećanja na sve ubijene i ranjene civile tokom agresije. Grad Sarajevo i Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo (K)S zajedno u očuvanju kolektivnog pamćenja, mira i istine.

Pregovori u Briselu: Von der Leyen treba podršku Evropskog parlamenta

Pregovori u Briselu: Von der Leyen treba podršku Evropskog parlamenta

Nedjelja, 16. juni: Baklave i dobre želje

Baščaršijski trg je prvog dana Kurban-bajrama istinski odisao zajedništvom i prijateljstvom! Proslavila sam ga u prazničnoj atmosferi, sa svojim sugrađanima, u druženju, darovanju baklava, ali i dobrih želja. Činimo i dijelimo dobro s drugima, uz osmijeh, ispruženu ruku, riječ ohrabrenja… Čuvajmo porodične vrijednosti i našu divnu tradiciju, jer to nas čini onim što jesmo.

Bajramska atmosfera na Baščaršiji: Benjamina Karić počastila prolaznike baklavom

Bajramska atmosfera na Baščaršiji: Benjamina Karić počastila prolaznike baklavom

Prisustvovala sam Tradicionalnom bajramskom prijemu i čestitanju kod reisu-l-uleme Dr. Huseina ef. Kavazovića. S porukama mira, uvažavanja i solidarnosti, podijelili smo radost Kurban-bajrama, koji nas dariva ljubavlju, saosjećanjem, zajedništvom, praštanjem...

Tradicionalni bajramski prijem kod Huseina ef. Kavazovića
FOTO: Facebook: Tradicionalni bajramski prijem kod Huseina ef. Kavazovića

Ponedjeljak, 17. juni: Umivanje Sarajeva

Grad Sarajevo vrijedno radi na projektu rekonstrukcije fasada!

Donedavno stara ruševna zgrada pored Vijećnice, koja je od 2004. godine zaštićena kao kulturno naslijeđe, objekat Beledija u ulici Brodac 2 zablistala je novim sjajem.

U toku je tender za rekonstrukciju fasade Srednje škole na Drveniji, a traje i rekonstrukcija Gospođicine kuće, nacionalnog spomenika BiH i arhitektonskog dragulja u srcu našeg grada. Puno ljubavi i znanja je potrebno za restauraciju zidova ove vrijedne građevine, poznate po zgrafito tehnici urezivanja u beton.

Nastavljamo dalje, za ljepše lice našeg Sarajeva.

Utorak, 18. juni: Sarajevo – grad mostova

Sarajevo je grad mostova. Renovirali smo informativne ploče pored devet sarajevskih mostova i to Čobanija, Careva ćuprija, Ćumurija, Latinska ćuprija, Kozija ćuprija, Drvenija, Festina lente, Skenderija i Šeher-Ćehajina ćuprija. Građani, a pogotovo turisti sada su u prilici da saznaju više informacija o tome kada je most izgrađen i koji historijski značaj nosi.

Srijeda, 19. juni: Stiže lokomotiva

U Sarajevo, ipak, stiže lokomotiva, čime ćemo upotpuniti muzejski kompleks Bistričke stanice. Grad Sarajevo će u skladu sa odlukom Gradskog vijeća otkupiti parnu lokomotivu, proizvedenu 1954., restauriranu i u voznom stanju.

Evociramo uspomene i doprinosimo autentičnosti i atraktivnosti još jednog simbola grada za naše građane, goste i turiste.

Gradski vijećnici podržali su odluku da se sredstvima Grada Sarajeva rekonstruiše ograda vrtića "Mašnica" kako bi se osigurao sigurniji boravak djece. Podržat ćemo 2. Festival svjetla koji će Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH, pretvoriti u magično mjesto puno svjetlosnih atraktivnih dekoracija za građane i posjetioce Sarajeva svih generacija. Ovaj jedinstveni događaj na ovim prostorima, nastao po uzoru na slične postavke u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, tokom svog prvog izdanja privukao je više od 50.000 posjetilaca koji su mogli doživjeti trenutke inspiracije i istinske sreće.

Četvrtak, 20. juni: Put u Beč

Na poziv našeg osvjedočenog prijatelja, gradonačelnika Michaela Ludwiga, sudjelovala sam na 13. godišnjem forumu Strategije EU za dunavsku regiju u Beču. Sa kolegama gradonačelnicima Budimpešte, Zagreba, Sofije, Odese, Kišinjeva i Beča, govorili smo o izazovima sa kojima se suočavamo. Zaključeno je da gradovi, kao "motori inovacija", imaju ključnu ulogu u pokretanju promjena i novih prilika za napredak. Nastavit ćemo raditi zajedno, dijeliti iskustva i podržavati jedni druge na putu prema stabilnoj i održivoj budućnosti za sve nas. Bečki forum bio je prilika da se i lično zahvalim gradonačelniku Budimpešte, Karácsony Gergely. Ovaj hrabri, nepokolebljivi čovjek je u ime Grada Budimpešte i njenih građana, snažno podržao donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Benjamina Karić u Beču
Foto: X.com: Benjamina Karić u Beču

Petak, 21. juni: Širimo mrežu naših prijatelja

Raduje me što ću početkom idućeg mjeseca ponovo posjetiti Kotor i sa Vladimirom Jokićem, uvaženim gradonačelnikom ovog crnogorskog bisera, potpisati Memorandum o prijateljstvu između naša dva grada. Zvanično ćemo po prvi put uspostaviti partnersku saradnju, nakon što je svoju saglasnost na Memorandum dalo Gradsko vijeće.

Sarajevo i Kotor, gradovi bogatog graditeljskog naslijeđa i umjetničke scene, nastavljaju zajedno projektima iz kulture, obrazovanja i turizma. Na obostrano zadovoljstvo, njegujemo prijateljske odnose i kroz Mrežu balkanskih gradova B40. Širimo mrežu naših prijatelja!

Subota, 22. juni: Ulažimo u našu djecu

Početak ovog vikenda, također radan. Obišla sam radove na rekonstrukciji vrtića "Kolibri" u Kolodvorskoj u općini Novo Sarajevo. Vrijednost radova iznosi 2.900,000 miliona KM, od čega Grad Sarajevo kao nosioc izdvaja 1.750.000 KM.

Vrijedni tim radi i po nesnošljivo visokim temperaturama kako bi ispoštovali sve rokove. Jako me raduje činjenica da će konačno stavljanje u funkciju ovog vrtića, olakšati živote mnogih roditelja, a dječici mamiti osmijehe na lica! Svaki put kada ulažemo u našu djecu, našu budućnost, činimo najbolju moguću stvar.

Idemo dalje...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije