SDA Novo Sarajevo optužila gradonačelnicu Karić da troši budžetski novac: Pročitajte njen odgovor

10
Radiosarajevo.ba
SDA Novo Sarajevo optužila gradonačelnicu Karić da troši budžetski novac: Pročitajte njen odgovor
FOTO: AA / Benjamina Karić

Općinska organizacija SDA Novo Sarajevo, danas, 8. juna optužila je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić.

Naime, oni tvrde da je Karić već počela s predizbornom kampanjom, a za istu koristi budžetski novac.

U nastavku prenosimo njihovo saopćenje bez korekcija:

Eksplozija u restoranu u Turskoj. Veliki broj mrtvih, snimljen trenutak eksplozije

Eksplozija u restoranu u Turskoj. Veliki broj mrtvih, snimljen trenutak eksplozije

"Gradonačelnica Karić se sjetila općine Novo Sarajevo i njenih penzionera tek kada je odlučila neposredno pred izbore fiktivno prebaciti CIPS u našu Općinu, iako živi na području Općine Centar, sa ciljem kandidature za načelnicu. Prema izbornim propisima zabranjeno je zloupotrebljavati javna sredstava za ličnu promociju izabranih zvaničnika, ali također je zabranjeno raditi i preuranjenu kampanju.

Naime, Gradonačelnica Karić, kandidatkinja SDP-a i Trojke, za načelnicu Općine Novo Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima, javnim sredstavima organizovala je izlete za penzionere upravo iz općine Novo Sarajevo, a na samim izletima dijelila poklone penzionerima sa svojim potpisom.

Benjamina Karić bit će kandidat Trojke za načelnicu Novog Sarajeva?

Benjamina Karić bit će kandidat Trojke za načelnicu Novog Sarajeva?

Iako na prvi pogled to može izgledati kao ljubazna gesta, ovaj čin je ništa drugo nego model za pridobijanje glasova novcem poreznih obveznika i vođenje prerane predizborne kampanje. Ovi paketi, brendirani njenim imenom i gradskim logotipom, predstavljaju očigledan oblik samopromocije. Takve radnje su u direktnoj suprotnosti s izbornim zakonom, koji zabranjuje rano vođenje kampanje. Sredstva Grada Sarajeva trebaju biti korištena za unapređenje grada i života njegovih stanovnika, a ne za političku samopromociju.

Ovakvi postupci Gradonačelnice nas ne iznenađuju, s obzirom da je cijeli svoj mandat iskoristila za slikanje i populizam, bez pokretanja jednog jedinog konkretnog kapitalnog projekta, osim recimo rekonstrukcije fasada što je projekat koji je zatekla u gradskoj upravi. Pozivamo Centralnu izbornu komisiju da sankcioniše ovo očigledno kršenje izbornih pravila i zloupotrebu javnih sredstava", navedeno je u saopćenju.

A, nakon ovih navoda oglasila se i gradonačelnica Karić.

"Kao gradonačelnica Sarajeva kroz cijeli svoj mandat kontinuirano podržavam rad, ne samo centara za zdravo starenje već i raznih drugih udruženja koja okupljaju osjetljive kategorije. O tome svjedoče korisnici i članovi.

Kao gradonačelnica Sarajeva kroz cijeli svoj mandat kontinuirano podržavam rad, ne samo centara za zdravo starenje već i...

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Saturday, June 8, 2024

Za vas iz SDA Novo Sarajevo to su samo glasači potrebni za izbore. Za mene - to su građani ovog grada, snaga i temelj, i moja obaveza i radost sa funkcije koju obnašam je da brinem i o njima.

Ako govorimo o fasadama, koje vam smetaju i koje su za vas kampanja, moram reći da, koliko sam sretna što iza sebe ostavljam brojne obnovljene fasade, toliko sam tužna što proteklih skoro 30 godina nisu sve rekonstruisane. Ovaj jedinstveni grad bio bi mnogo ljepši da jeste.

Vi želite više infrastrukturnih projekata, ali vam smeta kada se počne raditi onaj, koji je u općini u kojoj ste bili na vlasti godinama, stajao netaknut 30 godina. Smeta li vam rekonstrukcija vrtića zato što je radi napokon neko? Pitajte mlade roditelje šta misle o tome?

Ne morate voljeti pojedince niti mene, ali volite ovaj grad i ljude koji žive tu. Koji ga ne napuštaju", poručila je Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije