Ministrica Pozder zadovoljna velikom podrškom koju je dobio Prijedlog zakona o zaštiti zraka

0
Radiosarajevo.ba
Ministrica Pozder zadovoljna velikom podrškom koju je dobio Prijedlog zakona o zaštiti zraka
Foto: Vlada FBiH / Ministrica Pozder s pomoćnikom Mehmedom Cerom i saradnicom Almirom Kapetanović

Federalna ministarica okoliša i turizma Nasiha Pozder izrazila je zadovoljstvo postignutim konsenzusom i velikom podrškom koju je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH dobio Prijedlog zakona o zaštiti zraka.

Ovo zakonsko rješenje koji je utvrdila Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, zastupnici su usvojili sa 77 glasova za, bez ijednog protiv, te jednim suzdržanim glasom.

Ministrica Pozder istakla je da se radi o zakonu koji je u zajedničkoj nadležnosti s kantonima, te je urađen uz konsultacije sa strukom, civilnim društvom, te kantonalnim resornim ministarstvima.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

"Pitanje kvalitete zraka je životno važno i krajnje je vrijeme da se počne rješavati stavljajući zdravlje ljudi na prvo mjesto. Jasno nam je da osim zakona moramo mijenjati i način upravljanja ekonomijom, jer sam uvjerena da privreda mora biti lider u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji, uz potrebne subvencije i podršku vlasti, ali i mi sami moramo mijenjati svoje navike, odnos prema, naprimjer, javnom prevozu i automobilima, načinu grijanja u našim domovima, prevelikoj potrošnji energenata, betonizaciji u gradovima.

Važeći Zakon datira iz 2003. godine i posljednji put je mijenjan i dopunjavan 2010. godine, a od tada do danas svjedoci smo pogoršanja kvalitete zraka diljem naše zemlje. Stanje zraka u Tuzli, Zenici, Sarajevu, ali i Kaknju, Maglaju ili Lukavcu traži hitnu reakciju i implementaciju mjera koje će proizaći iz ovog novog zakona. Mi smo uspjeli napraviti ovaj važan korak naprijed i želim se zahvaliti na doprinosu i kvalitetnim sugestijama i prijedlozima koji su stigli od stručne zajednice, civilnog društva te zastupnika i zastupnica", kazala je ministrica Pozder.

Naglasila je da se, u procesu utvrđivanja ovog zakona, vodilo računa o adekvatnoj transponiranosti zakonodavstva Evropske unije, uz poseban osvrt na zemlje regiona i naše realne budžetske i druge mogućnosti. Tako je decidnije definisano pitanje nadležnosti, te uloga kantona i lokalnih zajednica u pogledu monitoringa kvalitete zraka, zatim uloga inspekcija na svim nivoima i u različitim relevantnim oblastima kao što su okoliš, urbanizam, građenje, ali i tržišne inspekcije, budući da se ovim zakonom uređuje i pitanje kućnih ložišta što ranije nije bio slučaj.

"Zakonom se definiše i način saradnje kantona na izradi planova zaštite kvalitete zraka, ali i interventnih planova, njihovog sadržaja i radnji koje se preduzimaju u slučaju prekomjernog zagađenja, preciziraju se načini finansiranja i izrada registara zagađivača. Iako se ovaj zakon ne može striktno posmatrati kroz ekonomsku opravdanost, on je ipak dugoročno gledano, kroz mehanizme koje nudi, višestruko ekonomski opravdan iz razloga što ciljevi Zakona jesu izbjegavanje, sprečavanje ili smanjenje štetnih posljedica po ljudsko zdravlje, kvalitetu života i okoliša u cjelini, a krajnje je vrijeme da nam ovo postane prioritet", zaključila je ministrica Pozder.

Da bi Zakon stupio na snagu, mora biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH, što se očekuje naredne sedmice, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije