Hoće li doći do promjena: Usvojen novi Zakon o zaštiti zraka

6
Radiosarajevo.ba
Hoće li doći do promjena: Usvojen novi Zakon o zaštiti zraka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo i zagađenje

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma saopćeno je da je Prijedlog zakona o zaštiti zraka usvojio i Dom naroda, te nakon što je to ranije učinio i Predstavnički dom, ovo važno zakonsko rješenje stupit će na snagu.

Uime predlagača, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, resorna ministrica Nasiha Pozder izrazila je zadovoljstvo njegovim usvajanjem, te je naznačila da je tekst rezultat stručnog rada i konsultacija koje su provedene sa strukom i civilnim društvom, kao i s kantonalnim resornim ministarstvima budući da je ovo jedan od onih zakona koji su u zajedničkoj nadležnosti.

"Dosadašnji Zakon datira iz 2003. godine i posljednji put je mijenjan i dopunjavan 2010. godine, a od tada do danas svjedoci smo pogoršanja kvalitete zraka širom naše zemlje, naročito u urbanim područjima. Zagađenje ima značajne negativne zdravstvene i ekonomske uticaje. Stručne analize govore da grijanje domaćinstava predstavlja najveći pojedinačni izvor zagađenja zraka, pa potom i saobraćaj u gradovima. Ovim zakonom dobivamo bolji institucionalni i okvir politike za upravljanje i monitoring kvaliteta zraka u FBiH.

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

Važno je da smo ovim zakonom otvorili i mogućnosti za reakciju, implementaciju mjera i projekata kakav je onaj Svjetske banke za unapređenje kvaliteta zraka, a za što je Međunarodna banka za obnovu i razvoj dala zajam u iznosu od 50 miliona američkih dolara. Konkretno, na smanjenje emisija od grijanja domaćinstava davanjem grantova za investicije u čistija rješenja grijanja i u energetsku efikasnost izdvojit će se 31,5 miliona dolara. Za prelazak na transport s niskom emisijom u Kantonu Sarajevo razvojem biciklističke infrastrukture, nabavkom novih vozila s niskom emisijom za javni gradski prevoz i pružanje tehničke pomoći za donošenje sveobuhvatnih mjera niske emisije, 10 miliona američkih dolara", rekla je ministrica Pozder.

Iz Ministarstva navode da se kroz usvojeni zakon vodilo računa o adekvatnoj transponiranosti EU zakonodavstva, uz poseban osvrt na zemlje regiona i naše realne budžetske i druge mogućnosti, decidnije se definiše pitanje nadležnosti i uloga kantona i lokalnih zajednica u pogledu monitoringa kvalitete zraka, uloga inspekcija na svim nivoima i u različitim relevantnim oblastima, kao što su okoliš, urbanizam, građenje, ali i tržišna inspekcija, budući da se ovim zakonom uređuje i pitanje kućnih ložišta što ranije nije bio slučaj.

Ministrica Pozder potpisala ugovore za tekuće transfere: 2.000.000 KM za razvoj turizma

Ministrica Pozder potpisala ugovore za tekuće transfere: 2.000.000 KM za razvoj turizma

Dodaju da se Zakonom definiše i način saradnje kantona na izradi planova zaštite kvalitete zraka, ali i interventnih planova, njihovog sadržaja i radnji koje se preduzimaju u slučaju prekomjernog zagađenja, preciziraju se načini finansiranja i izrada registara zagađivača. Napominju da, iako se ovaj zakon ne može striktno posmatrati kroz ekonomsku opravdanost, dugoročno gledano, kroz mehanizme koje nudi, zakon je višestruko ekonomski opravdan iz razloga što njegovi ciljevi jesu izbjegavanje, sprečavanje ili smanjenje štetnih posljedica po ljudsko zdravlje, kvalitetu života i okoliša u cjelini, te poručuju da je krajnje vrijeme da ovo postane prioritet.

"Otvara se prostor za ubrzano usvajanje operativnih planova za kvalitet zraka na lokalnom/kantonalnom nivou. Važno je da pokazujemo kako zakonskim inovativnim i inerresornim pristupom u sektorima okoliša, energije i transporta, naročito urbane mobilnosti, možemo unaprijediti kvalitetu zraka, a opet misliti i o ekonomiji. Rekla bih da je također izazov i u komunikaciji i podizanju svijesti o ovoj temi, u čemu nam spomenuti projekt Svjetske banke itekako može pomoći. Jedan od ciljeva projekta je i smanjenje emisije sitnih lebdećih čestica (PM2.5) u periodu trajanja projekta za 19.000 tona PM2.5, putem investicija u energiju i transport, kao i uspostavljanje centara za kvalitet zraka u najugroženijim kantonima. Put do kvalitetnijeg zraka u najzagađenijim sredinama neće biti kratak niti lak, ali ovim zakonom on postaje dostižan", zaključila je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije