Ministarstvo zdravstva: Pojava koronavirusa u BiH očekivana, provoditi mjere prevencije

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo zdravstva: Pojava koronavirusa u BiH očekivana, provoditi mjere prevencije
Foto: Xinhua / Ilustracija

Pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom COVID-19 na području Bosne i Hercegovine nije neočekivana, te se u narednom periodu može očekivati još slučajeva u BiH, navode iz federalnog Ministarstva zdravstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na području Federacije Bosne i Hercegovine do sada nije registriran slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom (COVID-19).

"Već duže od mjesec dana se na području Federacije BiH kroz krizne štabove federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva u saradnji sa zdravstvenim ustanovama intenzivno provode potrebne aktivnosti i poduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH, u cilju ranog otkrivanja slučajeva oboljenja COVID-19. Aktivno se prati situacija, epidemiološke službe su u stalnom kontaktu i na terenu u cilju provođenja ovih mjera. Trenutno su na području Federacije BiH 253 osobe u cilju predostrožnosti pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana)", navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je od iznimne važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus (COVID-19):

- Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

- Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Zašto? Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 ako je osoba koja kašlje zaražena.

- Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama

Zašto? Dohvaćamo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

- Pridržavati se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Zašto? Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH, poručuju iz Ministarstva.

"Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, prvo se telefonom obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije. Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke."

Ministarstvo je pozvalo medije da odgovorno izvještavaju o novom koronavirusu (COVID-19) i da u skladu s mogućnostima na svim svojim platformama što češće objavljuju mjere lične prevencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije