Prvi slučajevi koronavirusa u BiH: Stigla nova obavijest iz Kriznog štaba KS

Radiosarajevo.ba
Prvi slučajevi koronavirusa u BiH: Stigla nova obavijest iz Kriznog štaba KS
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Prvi slučajevi koronavirusa u BiH podigli su nivo pripravnosti zdravstvenih ustanova u
Kantonu Sarajevo.

Pojava prvih oboljelih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banja Luci podigla je nivo pripravnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo koji s dodatnom pažnjom prati dalji razvoj situacije, navodi se u saopćenju Štaba.

Još jednom se podcrtavaju i naglašavaju uputstva i preporuke stanovništvu kako u dijelu preventive tako i u slučajevima sumnje na pojavu bolesti.

Kako se naglašava i sa entiteskih nivoa, nema mjesta panici te se upućuje poziv svima da se ovim situacijama postupa odgovorno i profesionalno.

Koronavirus potvrđen u BiH: Kako se zaštititi od zaraze?

Ponašanje stanovništva ima veliku ulogu u zajedničkim naporima protiv pojave i širenja virusa.

Još jednom se naglašava da osobe koje imaju respiratorne zdravstvene probleme te
sumnjaju na potencijalnu zarazu, NE TREBAJU dolaziti u zdravstvene ustanove, domove zdravlja, bolnice.

Takve osobe moraju se javiti na dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo KS koji su objavljeni u medijima, službenim web stranicama zdravstvenih ustanova i na službenoj stranici Vlade KS.

Osobe koje imaju sumnju na bolest trebaju se javiti na telefone:
+387 62 086 282
+387 62 030 778
+387 62 030 796
+387 62 030 728

Na snazi su i dalje mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja gdje je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Takođe, ostaju i preporuke Kriznog štaba KS da najmlađi, djeca i zaposleni u slučajevima sezonskih respiratornih simptoma ne dolaze u vrtiće i škole te obustava posjeta osobama u
staračkim domovima.

Za sutra ujutro, u petak 6. marta, zakazan je sastanak Kriznog štaba KS s kojeg će javnosti biti upućene i preporuke daljeg ponašanja djelovanja u trenutnim okolnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije