Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Nismo zaprimili odluku o štrajku, idemo na sud

4
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Nismo zaprimili odluku o štrajku, idemo na sud
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo do danas nije zaprimilo Odluku o štrajku upozorenja, koji organizuje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo -  saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

"Neformalno smo dobili odluku o štrajku upozorenja, te u cilju objektivnog informisanja javnosti naglašavamo da smo školama uputili dopis o dosljednom poštivanju svih relevatnih propisa kojim se reguliše pitanje štrajka. Navedenim dopisom traženo je od škola postupanje u skladu sa članom 154. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. S obzirom da navedeni član Kolektivnog ugovora definiše prava i obaveze radnika koji učestvuju u štrajku, neophodno je isti primijeniti prilikom obračuna plata i naknada iz radnog odnosa", naveli su iz Ministarstva.  

Kako se navodi u saopćenju, u narednim danima službenici Ministarstva i uposlenici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo posjetit će škole da bi sačinili službene zabilješke o pravima učenika na odgoj, obrazovanje i sigurnost koja su zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta i shodnu članu 5. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 18/2003 i 88/2007 - dr. zakon).

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Gužve na granicama BiH, pročitajte gdje se najduže čeka

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Gužve na granicama BiH, pročitajte gdje se najduže čeka

"Škole će Ministarstvu, na dnevnoj osnovi, dostavljati informacije o provođenju štrajka svaki dan. Evidentno je da radnici u određenom broju škola ne učestvuju u štrajku niti ga podržavaju. Ministarstvo će, putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, pokrenuti pitanje pred nadležnim sudom o zakonitosti tog štrajka kako bi se zaštitila prava djece na odgoj, obrazovanje i sigurnost, te osigurala vladavina prava i spriječila samovolja i anarhističko ponašanje vođe sindikata", navodi se.   

Iz Ministarstva također izražavaju žaljenje što je došlo do obustave nastave. Smatraju da su time ozbiljno ugrožena prava učenika i njihovih roditelja, s obzirom da je ukupna argumentacija za štrajk bazirana na insinuacijama, neistinama i zastrašivanju prosvjetnih radnika.  

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Vlada Kantona Sarajevo će održati sutra pres-konferenciju, s početkom u 14 sati, te tom prilikom i iznijeti svoj stav o tom štrajku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije