Danas počinje štrajk u osnovnim školama u Sarajevu: Sindikat jedno, ministrica drugo, a roditelji...

8
Radiosarajevo.ba
Danas počinje štrajk u osnovnim školama u Sarajevu: Sindikat jedno, ministrica drugo, a roditelji...
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Štrajk u osnovnim školama

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da od danas, 17. aprila 2024. godine, kreće štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine. 

Štrajk se organizuje pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja".

Štrajk, koji će početi 17. aprila, podrazumijeva da učenici svaki dan neće imati prva dva časa. U prvoj smjeni štrajk će trajati od 8 do 9:40 sati, dok se u drugoj smjeni vrijeme štrajka će varirati od vremena kada se počinje s nastavom. Cilj štrajka je, kako se navodi u saopćenju Sindikata, borba protiv neodgovorne vlasti te borba za zadovoljnog radnika i profesiju prosvjetnih radnika.

Velika gužva na sarajevskom bazenu: Građani pobjegli od vrućine, traži se ležaljka više

Velika gužva na sarajevskom bazenu: Građani pobjegli od vrućine, traži se ležaljka više

U saopćenju, koje se dostavilo roditeljima i učenicima, navode se i zahtjevi prosvjetnih radnika, a ti su: 

  • Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika,
  • Ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika,
  • Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare,
  • Bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Ministrica, pak, kaže sljedeće: "U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja."

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

U svemu ovome, roditelji, posebno prvačića, koji imaju po tri časa, sluđeni su. Pismo jednog od njih, koje je objavljeno na portalu Radiosarajevo.ba, odjeknulo je u javnosti, a možete ga čitati OVDJE. Vijeće roditelja, s druge strane, od škola traži da primi djecu u redovnim terminima:

"Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje tražimo odgovor na koji način će se nadoknaditi propušteni časovi i nastava, ukoliko štrajk nastupi? Sindikat molimo da ne ugrožavaju redovne procese obrazovanja, te da svoja prava i interese ne stavljaju iznad interesa djece-učenika i roditelja", saopćili su.

S obzirom na to, istakli su, da od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja KS nema zvanične odluke o obustavi ili odgađanju obrazovnog procesa, škole su u obavezi primiti djecu u školu u redovnim terminima i voditi brigu o njima: "Mi kao roditelji nastojat ćemo da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto, te u skladu s navedenim naša djeca ujutro trebaju da budu regularno u školama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije