! / Ministarstvo odbrane: Nismo informirani zašto je general Mojsilović boravio u BiH

06. 05. 2021. u 16:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Piše: F. V

Dosta pažnje javnosti izazvala je protekle sedmice informacija portala Radiosarajevo.ba da je delegacija Ministarstva odbrane Srbije na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem boravila 29. aprila u posjeti Banjoj Luci.

Zajedno s Mojsilovićem, podsjetimo, u posjetu je došlo i nekoliko oficira Vojske Srbije.

Kako je našem portalu potvrđeno, posjeta je zvaničnim putem najavljena institucijama države BiH, tačnije Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ali nisu bili poznati i njezini razlozi.

Međutim, ni Ministarstvo odbrane BiH nije bilo upoznato sa navedenom posjetom, iako je sigurno trebalo biti domaćin visokoj vojnoj delegaciji susjedne države, budući, poznato je, entiteti nemaju nadležnost nad pitanjima odbrane.

U međuvremenu iz Ministarstva odbrane BiH odgovorili su na dopis kojeg je portal Radiosarajevo.ba uputio 29. aprila, kada smo tražili informaciju o tome da li su upoznati sa posjetom generala Mojsilovića i kojim povodom se nalazi u našoj zemlji.

"Vezano za Vaš medijski upit koji se odnosi na dostavljanje informacije o posjeti Načelnika Generalštaba Vojske R. Srbije, Banja Luci, obavještavamo Vas da nemamo informaciju o eventualnoj posjeti generala Milana Mojsilovića Banja Luci, te nismo informisani o eventualnom povodu navedene posjete", odgovorila je Uma Sinanović, šefica Ureda za informiranje Ministarstva odbrane BiH.

Ovim su potvrđena saznanja portala Radiosarajevo.ba da Ministarstvo odbrane BiH nije bilo upoznato sa posjetom vojne delegacije Srbije, niti o razlozima iste, što je u najmanju ruku indikativno u pogledu odnosa dvije susjedne zemlje.

Zamislimo, recimo, da načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, zajedno sa delegacijom OSBiH, posjeti rodni mu Sandžak, a da o tome ne obavijesti Ministarstvo odborane i Vojsku Srbije, kakav bi to skandal bio, zar ne? U odnosu susjeda prema BiH važe, očito, neki drugi aršini, iako su svima puna usta poštovanja "teritorijalnog integriteta" ove države.

Zanimljivo je da mediji sa sjedištem u Banjoj Luci nisu izvještavali o ovoj posjeti, niti su se institucije unutar bh. entiteta RS oglašavale povodom navedene posjete. Ministarstvo odbrane Srbije i Vojska Srbije se, također, nisu oglašavali ovim povodom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA