General Mašović: Imamo snažnu podršku američke vojske za priključenje NATO-u

4
Piše: Faruk Vele
General Mašović: Imamo snažnu podršku američke vojske za priključenje NATO-u
Foto: OSBiH / Vježba OSBiH i Vojske SAD

Načelnik Glavnog štaba (GŠ) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), generalpukovnik Senad Mašović kaže u intervjuu za Radiosarajevo.ba da su utisci nakon uspješno okončane dvodnevne zajedničke vježba OS BiH i Vojske Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom "Bilateralna vježba" ili, također, "Air to ground" više nego pozitivni.

Podsjetimo, vježba na vojnom poligonu "Glamoč" jučer uspješno završena danom za posjetioce i demonstracijom dijela operativnih sposobnosti pripadnika OS BiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom dva aviona F-16 koja su navodili pripadnici naših OS i medicinskom evakuacijom sa helikopterom UH-1H.

Američki saveznici

U intervjuu za naš portal generalpukovnik Mašović se osvrće na jučerašnju vježbu, buduće planove, te nastavak procesa atlanskih integracija naše države.

"Moram reći da su utisci izuzetno pozitivni, kao i rezultati. Ono što je za nas bio ključno jeste da kroz ovu vježbu sa Vojskom Sjedinjenih Američkih Država ostvarimo dva ključna cilja, a to je za nas, primarno, da vrlo jasno pokažemo koji je stepen bilateralne vojne saradnje sa Vojskom SAD-a i, naravno, da stvorimo pretpostavke za unapređenje bilateralne vojne saradnje sa Vojskom Sjedinjenih Američkih Država", kaže general Mašović za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, vježba "Air to ground" je po mnogim parametrima bila dobra priprema naših Oružanih snaga za ključnu vježbu iduće godine, a to je vježba "Immediate response 2021".

Generalpukovnik Senad Mašović  - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Generalpukovnik Senad Mašović

"Ona će po obimu i sadržaju biti nešto što do sada nije viđeno na našim prostorima i dati će jednu u potpunosti novu dimenziju Oružanim snagama BiH kad je u pitanju saradnja sa Vojskom SAD, ali, naravno, doprinijeti unapređenju naših kapaciteta i sposobnosti", naveo je Mašović.

No, također, postoje drugi važni aspekti ove vježbe.

"U drugom planu, ono što je za nas, također, veoma bitno jeste da je nama ova vježba dala izuzetno pozitivan efekt u smislu unapređenja naših standarda u skladu sa NATO procedurama, odnosno u smislu unapređenja  interoperabilnosti. Vi dobro znate da smo mi kad je u pitanje NATO, za NATO koncept operativnih sposobnosti deklarisali laku pješadijsku bataljonsku grupu, da je ona ove godine ostvarila izuzetno ocjenjivanje na nivo NEO 1. Dakle, jedna od onih stvari koja je za nas bitna bila jeste ustvari da za laku pješadijsku bataljonsku grupu  i kapacitete OSBiH dobijemo osposobljene ljude koji mogu da izvrše na najbolji način operacije. To je bitno za savremeni koncept operacija. To je za nas od ključne važnosti, kako za aktivnosti unutar BiH, u skladu sa propisanim i definiranim zadacima Zakona o odbrani, tako i za sigurnost naših pripadnika koje upućujemo u mirovne misije širom svijeta", istakao je prvi čovjek Oružanih snaga BiH.

Ističe da o utiscima američkih saveznika u pogledu jučerašnje vježbe dovoljno govori činjenica da su prilikom sprovođenja završnih aktivnosti, kao i prethodnih dana, kompletne aktivnosti bliske podrške s provodili pripadnici OSBiH, što samo po sebi govori kakav je feed back od strane Vojske SAD-a.

Vježba OSBiH i Vojske SAD - undefined

Foto: OSBiH: Vježba OSBiH i Vojske SAD

"U potpunosti govorimo o tome da su pokazatelji koji smo mi dobili od Vojske SAD o našim pripadnicima na nivou onoga što se očekuje, dakle, interoperabilnosti i mogu bili spremni za buduće zadatke koji stoje pred OSBiH", dodao je Mašović.

Govoreći o tome koliko će ove aktivnosti pomoći našoj bržoj i uspješnijoj integraciji u Sjevernoatlantski savez, što je strateški cilj naše zemlje, Mašović, nadalje, ističe da je sve usmjereno u tom planu. 

"Mi sve što radimo dizajniramo, dakle, kompletne kapacitete obuke koja radimo, radimo u skladu sa definisanim NATO procedurama. To je za nas od primarne važnosti. U svim našim doktrinarnim publikacijama o obuci, mi se u potpunosti oslanjamo na smjernice, direktive i doktrine koje sprovode saveznici tj. doktrine koje sprovode države članice NATO saveza", stav je načelnika GŠ OSBiH.

Vježba OSBiH i Vojske SAD - undefined

Foto: OSBiH: Vježba OSBiH i Vojske SAD

Podrška državi

To je, dodaje, nešto što je za OS BiH postalo uobičajena praksa.

"U tom smislu očekujem da od iduće godine značajno podignemo stepen interoperabilnosti kako bi kroz vježbu "Immediate response 2021.", ali ocjenjivanje koje nas očekuje po NATO konceptu operativnih sposobnosti za laku pješadijsku bataljonsku grupu , uspješno proveli. Ovo su parametri koji nama daju izuzetno pozitivne efekte u smislu implementacije doktrinarnih publikacija NATO i podizanja stepena interoperabilnosti koji su od ključne važnosti za nastavak NATO integracija", konstatira Mašović.

Na pitanje koliko su sve ove aktivnosti u stvari, u širem smislu, podrška državi Bosni i Hercegovini i njezinom putu u NATO, generalpukovnik Mašović je zaključio:

"Ova vježba vrlo jasno, na najeksplicitniji način govori o podršci vojke SAD prema Oružanim snagama BiH. Ako govorimo o kompletnoj podršci, ona se ne može odnositi samo na OSBiH već na bosanskohercegovačku državu i društvo u nastavku integracijskih procesa. Ovo su jasni pokazatelji koji će u budućnosti i biti vidljiviji. Ono što je nas važno jeste da imamo izuzetnu podršku naših prijatelja i strateških saveznika iz NATO-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije