General Mašović: OS BiH će biti spremne da reaguju!

Faruk Vele
General Mašović: OS BiH će biti spremne da reaguju!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Senad Mašović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predsjednicom bh. eniteta RS Željkom Cvijanović, ministrom zdravlja tog dijela BiH Alenom Šeranovićem. Kako su prenijeli mediji, zaključak je osnažiti državne granice zbog pandemije infekcijom COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, a prijedlog će biti upućen ka vlastima države Bosne i Hercegovine.

Dodik najavio: Vojska će na granicama BiH postaviti šatore za izolaciju

Milorad Dodik je potvrdio da je dobio podršku druge dvojice članova Predsjedništva BiH za angažiranje Oružanih snaga BiH u vezi s ovim pitanjem.

"Predlažemo da se na granicama uspostave naselja sa vojnim šatorima za naše građane koji će tu boraviti 14 dana. Karantin neće biti fokusiran na vozače kamiona i autobusa koje ćemo tretirati na poseban način. Za ovo sam dobio podršku druga dva člana Predsjedništva", rekao je Dodik. Napomenuo je da će pripadnici OSBiH biti angažirani, između ostalog, kako bi se šatori što prije podigli.

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general-pukovnik Senad Mašović u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je Dodikov zahtjev.

"Kao prvo, mislim da ovo stanje podrazumijeva vodeću ulogu zdravstvenih institucija, a odgovorno ponašanje svih građana u skladu sa već izdatim smjernicama. Veoma je bitno spriječiti paniku, dezinformacije i osigurati neprekidno funkcionisanje institucija. OS BiH će uvijek biti spremne da reaguju i pomognu u skladu s odlukama nadležnih državnih institucija. Naravno, Predsjedništvo BiH je vrhovna komanda OS BiH, i u skladu s odlukama Predsjedništva mi ćemo uvijek reagovati", kazao je za Radiosarajevo.ba general Mašović.

Pratite uživo broj zaraženih koronavirusom: Brojevi se mijenjaju iz minuta u minut!

Prema najnovijim zvaničnim podacima u Bosni i Hercegovini, ukupno je COVID-19 zaraženo 18 osoba, 15 u manjem bh. entitetu, a tri u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije