! / Nakon što je pripadnik OS BiH prijetio novinaru: Ministarstvo odbrane pokrenulo istragu

21. 04. 2021. u 13:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon što su Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osudili prijetnje koje je novinaru Eldinu Hadžoviću uputio Vahid Hota, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, oglasilo se i Ministarstvo odbrane i Zajednički štab OS BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo odbrane i Zajednički štab OS BiH su 20. aprila 2021. godine, zaprimili obavijest Udruženja/udruge BH novinara i Linije za pravnu pomoć novinara, o tome da je pripadnik Oružanih snaga BiH u porukama objavljenim na društvenoj mreži Facebook vrijeđao novinara portala 'Prometej.ba', Eldina Hadžovića.

Odmah po prijemu obavijesti, nadležni u MO i OS BiH su pokrenuli istražne radnje radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za ovaj slučaj.

Ukoliko se utvrdi da je vojno lice povrijedilo odredbe važećih zakonskih i podzakonskih propisa isto će u skladu sa stepenom povrede istih biti adekvatno sankcionisano.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH oštro osuđuju svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH, koje dovodi do povrede odredaba Etičkog kodeksa ponašanja i narušavanja ugleda Oružanih snaga BiH.

Od svih pripadnika OS BiH se traži i očekuje da iskažu najveći stepen profesionalizma, moralnog i odgovornog ponašanja tokom obavljanja svojih profesionalnih, ali i svakodnevnih obaveza.

Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti blagovremeno obaviještena o ishodu istih", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, nakon što je Hadžović 10. aprila ove godine na portalu Prometej.ba objavio tekst pod naslovom “Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a”, a koji su kasnije prenijeli brojni portali, Hota mu je putem Facebooka poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede, Hadžoviću prijeti šamaranjem i lomljenjem prstiju čekićem, naveli su iz Udruženja BH novinari.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)