Ministarstvo finansija BiH o novcu za pomoć migrantima

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo finansija BiH o novcu za pomoć migrantima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izmještanje migranata iz kampa Lipa

Ministarstvo finansija i trezora BiH oglasilo se nakon "niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize".

Naveli su da "novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH".

"Netočni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH. Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljujemo na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH (www.mft.gov.ba)", navodi se u saopćenju.

Svi rashodi obuhvaćeni proračunom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat "Proračun za građane".

"Sredstva planirana proračunom troše se sukladno zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo financija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana sukladno zakonu i važećim propisima.

Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnja izvješća i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije