! / Borell-Dodik: Teret migrantske krize rasporediti ravnomjerno

11. 01. 2021. u 21:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 46

Visoki predstavnik EU Josep Borrell razgovarao je danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom o migrantskoj krizi i teškim humanitarnim uvjetima za migrante u našoj zemlji. 

Naglašeno je da je EU u više navrata pozivala vlasti države da se više angažuju na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete svim migrantima koji i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uvjetima. 

Borrell je podsjetio Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške Bosni i Hercegovini, pruživši finansijsku podršku u iznosu od više od 88 miliona eura, i - između ostalog - u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je ostao neiskorišten. 

Pozvao je vlasti u BiH da nađu nova rješenja, posebno otvaranjem novih prihvatnih centara na području cijele BiH, kako bi se lakše podnio teret migrantske krize. 

On je naglasio da bi novi neuspjesi u borbi sa migrantskom krizom itekako imali velike posljedice po ugled Bosne i Hercegovine. 

Zaključeno je da EU računa na vlast u BiH koja mora preuzeti punu odgovornost i raditi na dugoročnim rješenjima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)