Zaraženi mesom divlje svinje: U Zvorniku devet oboljelih od trihineloze

Anadolija
Zaraženi mesom divlje svinje: U Zvorniku devet oboljelih od trihineloze
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopćilo je danas da je od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi.

Od devet oboljelih troje je hospitalizirano, svi su inficirani mesom divlje svinje koje je poslije zaplijenjeno i uništeno.

Povodom pojave trihineloze u Zvorniku, Ministarstvo je danas apelovalo na sve građane da ne konzumiraju meso koje nije pregledano u ovlaštenim veterinarskim organizacijama.

"Ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza. U poslednjem desetljeću imamo značajno manji broj epidemija i oboljevanja ljudi u odnosu na prethodno desetljeće. Također, imamo veći broj prijavljenih trihineloznih divljih svinja nego domaćih svinja, što govori da je trihineloza i dalje veoma prisutna među divljim životinjama u šumama RS-a, a da poboljšane zoohigijenske mjere u svinjarstvu smanjuju izloženost domaćih svinja ovoj zoonozi", navodi se u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije