Prvi slučaj u 2018: U zeničkoj bolnici od svinjske gripe preminuo stariji muškarac

A. B.
Prvi slučaj u 2018: U zeničkoj bolnici od svinjske gripe preminuo stariji muškarac
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kantonalna bolnica u Zenici / Ilustracija
Prvi smrtni slučaj u 2018. godini od virusa H1N1 - svinjske gripe, zabilježen je u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove zdravstvene ustanove, a riječ je o starijem muškarcu inicijala V. L.

Kako nam je kazao predsjednik Tima za sprečavanje gripe u Kantonalnoj bolnici Zenica Ernad Drljević, riječ je o pacijentu starije životne dobi koji je već ranije imao određene simptome gripe te mu je svinjska gripe, kako je rekao Drljević, došla kao "pridružena gripa".

"Bolest, odnosno viroza je ustanovljena ranije, a mi to zovemo 'pridružena gripa'. Pacijent je već ranije imao bolest koja je uzrokovala svinjsku gripu. Sad je trenutno aktuelna epidemija grupe, tzv. 'plato gripe' te očekujemo da to traje sedam sedmica, do početka marta. Organizirali smo vakcinaciju i u gradu, ali i u domovima zdravlja", kazao je dr. Drljević.

Prema njegovim riječima, u svim vakcinama, za sada je izostavljen samo jedan tip, influence B.

"Apeliramo na pacijente ukoliko znaju da imaju gripu, da kupe masku pa da s njom idu ljekaru, u apoteku ili u bolnicu. Isto tako bi bilo dobro da ljekari to kažu pacijentima, odnosno da je poželjno da nose maske. Većina ovakvih informacija bi se trebala davati putem telefona, posebno prva tri dana gripe", istaknuo je naš sagovornik te dodao da domovi zdravljaju trebaju organizirati telefonske službe koje će davati informcije.

Također je dodao kako se treba osposobiti apoteka gdje će osoblje savjetovati pacijente na koji način se boriti protiv gripe te da su to sve stvari koje mogu utjecati na smanjenje gripe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije