Strah od epidemije: Raste broj oboljelih od gripe u FBiH, bolnice ograničile posjete

E. H.
Strah od epidemije: Raste broj oboljelih od gripe u FBiH, bolnice ograničile posjete
FOTO: Arhiv / Ilustracija
Broj oboljelih od gripe ili bolesti sličnih gripi u prethodnih nekoliko sedmica je u porastu, stoji u podacima Zavoda za javno zdravstvo ¸Federacije BiH, zbog čega se brojni medicinski radnici u ovom entitetu pribojavaju epidemije gripe.

Iz ovog razloga nekoliko bolnica je zatvoreno za posjete, kako se gripa ne bi proširila na stanovnike koji nemaju kontakt s bolnicom, no i pored tih mjera predostrožnosti u narednom periodu, odnosno tokom januara i februara očekuje se porast gripe i sličnih bolesti.

"Očekujemo da će biti porasta oboljelih od gripe tokom januara i februara, možda čak i tokom marta, ali to nije mnogo neuobičajeno za ovo doba godine. Također, važno je napomenuti da nemamo ni registriranih teških oboljenja, nego samo nekoliko onih koji prijete da će to postati. Kod drugih pacijenata su neke slične bolesti za koje se dokazuje jesu li gripa. Ipak, mi svakodnevno istražujemo sve informacije i pratimo dešavanja na terenu, kako bismo adekvatno intervenirali prema potrebi. No, tek na kraju sezone ćemo moći reći da li je ona zaista bila teška", prokomentirali su strah od epidemije za Radiosarajevo.ba iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

ZZJZ FBiH - undefined
Prema posljednjem biltenu o nadzoru nad gripom Epidemiološke službe, broj oboljelih od gripe u Federaciji BiH u posljednjih nekoliko sedmica značajno se povećao. Tako je na području cijele FBiH zabilježeno 4.440 slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI).

Posebno je zabilježen porast oboljelih od bolesti sličnih gripi (ILI), te je samo u posljednjih sedam dana zabilježeno povećanje za više od 300 pacijenata u odnosu na prethodnu sedmicu, te je u prvoj sedmici 2018. godine zabilježeno 1.123 slučajeva oboljenja sličnih gripi.

"U uzorcima testiranim u Kliničkoj mikrobiološkoj laboratoriji UKC Sarajevo detektiran je virus gripe tip B i gripe tip A, a najveći broj bolesti sličnih gripi registriran je u Kantonu Sarajevo (333), Zapadnohercegovačkom kantonu (354), te u Zeničko-dobojskom kantonu (208)", naveli su iz Epidemiološke službe ZZJZ FBiH.

Ipak, pojedini kantoni koji nisu registrirali slučajeve bolesti sličnih gripi u prvi sedam dana 2018. godine, kao što je Hercegovačko-neretvanski kanton, u posljednja tri dana prijavili su povećano prijavljivanje ovakvih slučajeva, zbog čega je i mostarska bolnica prva u BiH ograničila posjete zbog straha od širenja epidemije gripe.

"Zbog očekivane epidemije gripe do daljnjeg se ograničavaju redovne posjete bolesnicima u SKB Mostar, odnosno posjete se mogu odobriti samo u nužnim slučajevima. To znači da samo jedna osoba dnevno može dostaviti lične stvari i potrebnu medicinsku dokumentaciju, uz nošenje respiratorne maske", potvrdili su nam ranije iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Ilustracija - undefined

Slična je situacija i u drugim velikim zdravstvenim ustanovama u BiH, gdje su posjete pacijentima ograničene ili reducirane, upravo kako ne bi došlo do eventualnog širenja gripe i oboljenja sličnih gripi. Tako je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla promijenjen režim posjetam kako bi se zaštitili pacijenti i zaposlenici, a slična mjera uvedena je i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Molimo da pacijentima u narednom periodu samo jedan posjetilac dolazi u posjetu. Reduciranje termina posjeta provodimo preventivno, zbog potrebe da zaštitimo pacijente koji su smješteni na KCUS-u, kao i da smanjimo izloženost zaposlenika. S normaliziranjem epidemiološke situacije broj i trajanje posjeta bit će vraćeno u raniji režim", pojasnili su iz KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije