Ministar Šarović s Kinezima o gradnji bloka 7 Tuzla

Radiosarajevo.ba
Ministar Šarović s Kinezima o gradnji bloka 7 Tuzla
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nastavio je danas u Pekingu na forumu na visokom nivou „Jedan pojas, jedan put“, intenzivne razgovore sa kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju i investiranje u BiH.

Kako je saopćeno iz njegovog Ministarstva razgovori su vođeni o finansijskoj podršci autoputa Glamočani-Mliništa, a ministar se zbog toga sastao sa predsjednikom Exim banke Liu Liange-om. Riječ je o vodećoj kineskoj državnoj banci, a razgovaralo se o podršci ove moćne finansijske institucije za više energetskih i infrastrukturnih projekata u BiH.

"Sa Ding Yanzhang-om, predsjednikom kompanije  Gezhouba, jedne od vodećih kompanija za izgradnju energetskih objekata, ministar Šarović je razgovarao o završetku pregovora o izgradnji termoelektrane Tuzla, blok 7.  Zajednički je konstatovano da svi preostali neriješeni detalji iz ugovora o izgradnji ovog značajnog energetskog objekta trebaju biti finalizovani u naredna tri mjeseca", saopćeno je iz Ministarstva.

Takođe, ministar Šarović sastao se i sa predsjednikom kompanije CCSEDC (China construction sixth engineering division corporation) Wang Weidong-om, kompanije specijalizovane za izgradnju putne i željezničke infrastrukture, koja je, od 500 svjetskih kompanija  iz ove oblasti, rangirana na 27 mjesto. Veoma sadržajni razgovori obavljeni su i sa kompanijom Powerchina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije