Vrijedan 25 miliona eura / Šarović potpisao ugovor o podršci vodosnabdijevanju Sarajeva

11. 05. 2017. u 11:57:00 Anadolija

Shares: 0

Ugovor o podršci vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo, s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) danas je na Kipru potpisao ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnosa Mirko Šarović.

Realizacija projekta vrijednog 25 miliona eura počet će već narednih mjeseci, a odnosi se prije svega na radove na povećanju kapaciteta vodosnabdijevanja i rekonstrukciju dotrajale mreže koja je do sada uzrokovala velike gubitke vode i probleme građanima Kantona Sarajevo.

Tokom sastanka s direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Holgerom Muentom i regionalnim direktorima za Zapadni Balkan dogovoren je završetak projekata za podršku komunalnim poduzećima u Banjoj Luci i Brčkom, a u naredne prioritete podrške EBRD-a uvršteno je i pitanje rješavanja otpadnih voda u Općini Pale.

Ministar Šarović učestvuje kao guverner ispred Bosne i Hercegovine na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Kipru. Na skupu, na kome učestvuje preko 70 ministara za finansije i ekonomiju iz cijelog svijeta, te 3000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor FIPA-e Gordan Milinić, uspješno su prezentirali potencijale Bosne i Hercegovine i mogućnosti ulaganja, u sklopu posebno organizirane konferencije posvećene investicionim ulaganjima u BiH.

Tokom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicionog odbora EBRD-a, sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD finansirati u cilju povećanja i podrške investiranju u Bosni i Hercegovini.

Inače, od zemlje s veoma niskom stopom iskorištenosti fondova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju.

Investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile su 200 miliona eura, blizu rekordnim ulaganjima, a sličan nivo investicija BiH očekuje i u 2017. godini. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA