KS / ViK će dobiti 25 miliona eura za rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže

04. 04. 2017. u 18:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Za nešto više od mjesec dana bit će potpisan ugovor o realizaciji zajma u iznosu od 25 miliona eura za rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže u Kantonu Sarajevu.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, predvođeni premijerom Elmedinom Konakovićem, Federalnog ministarstva finansija te Vodovoda i kanalizacije analizirali su danas uslove iz predloženog ugovora sa direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Ianom Brownom i njegovim saradnicima. Pomenuti ugovor bi, prema najavama, trebao biti potpisan 10. maja ove godine, navode iz Vlade Kantona Sarajevo.

Tokom pregovora dogovoreno je da se pomenuta sredstva zajma realiziraju u tri tranše, i to: prva i druga u iznosima od po 10 miliona eura, te treća tranša u iznosu od pet milona eura.

Kako je ugovorom predviđeno, ova sredstva uzet će se na 15 godina, uz tri godine grace perioda. Kamatna stopa je jedan posto plus Euribor, odnosno referentna kamatna stopa utvrđena na evropskom međubankarskom tržištu koja ne može biti manja od nula posto, to jeste negativna. Provizija na raspoloživa i nepovučena sredstva je 0,5 posto, uz mogućnost odustajanja od druge i treće tranše.

Prema najavama premijera Konakovića, Skupština Kantona Sarajevo bi na sjednici koja će se organizirati krajem ovog mjeseca trebala dati svoju saglasnost za pokretanje kompletne procedure.

Također je određeno da ratifikaciju ovog ugovora moraju izvršiti zakonodavna tijela Federacije i države Bosne i Hercegovine u roku od 60 dana od dana njegovog potpisivanja.

Između ostalog, pregovarano je i o minimalnom iznosu za povlačenje sredstava, osiguranju sredstava za plaćanje PDV-a, imenovanju upravljačkog odbora i tima za implementaciju projekta, izboru i imenovanju stručnih konsultanata, izradi akcionog plana „Zeleni gradovi“, ekonomske analize i analize uticaja na okoliš kroz realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za Kanton Sarajevo, kao i o pokretanju procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača radova prije potpisivanja ugovora, kako bi se kompletan proces realizacije bitno skratio i maksimalno ubrzao.

Kako je danas najavljeno, pregovori će biti finalizirani na narednom sastanku planiranom za 12. april ove godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA