Na stolu su dvije milijarde eura kineskih investicija u BiH

Anadolija
Na stolu su dvije milijarde eura kineskih investicija u BiH
AA / Mirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Agenciju Anadolija da su trenuto na rapolaganju dvije milijarde eura kineskih investicija u BiH.

Šarović je na čelu delegacije Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

U Kini će se održati veliki samit "Jedan pojas, jedan put" kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineski predsjednik Xi Jinping je domaćin skupa 100 delegacija na visokom i najvišem nivou, od toga 30 premijera i predsjednika država, uz prisustvo i velikog broja potpredsjednika i ministara.

"Bosna i Hercegovina želi da bude punopravni član ovog velikog projekta za koji je Kina obezbijedila 45 milijardi dolara sredstava za projekte u infrastrukturi i pospješivanje trgovine. Kada je u pitanju infrastruktura u prvom redu se misli na putnu i željezničku komunikaciju i pomorske i riječne koridore. O tome će biti govora na samitu u Pekingu. To je najveći događaj ove godine u Kini", rekao je Šarović.

Šarović je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona eura.

"Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovat ću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt", istakao je Šarović.

Dodao je da su Kinezi zainteresovani za gradnju puteva, ali i termo i hidroelektrana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije