Ministar optužuje za mito, autoškole najavljuju tužbu za klevetu

N. K.
Ministar optužuje za mito, autoškole najavljuju tužbu za klevetu
/ Ilustracija
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Mensur Sinanović, javno je prozvao sve autoškole s područja ovoga kantona da konstantno vrše krivično djelo davanja, odnosno uzimanja mita.

Kako je saopćio, od novembra 2007. godine polaganje ispita za vozače motornih vozila na području Zeničko-dobojskog kantona je u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a s tim u vezi poduzete su opsežne aktivnosti na planu što bolje organizacije provođenja ispita.

„U ovaj posao uključili smo moralne, visokoobrazovane, stručne i korektne kadrove, kako bismo spriječili sve dosadašnje negativne aktivnosti pojedinaca usmjerene na mito i korupciju u ovoj oblasti“, izjavio je ministar Mensur Sinanović.

Prema njegovim tvrdnjama, i dalje postoje neke naznake da određena lica od kandidata, potpuno nelegalno, traže i uzimaju novac da ga „uruče ispitivaču“, kako bi im oni, navodno, „pomogli“ da polože ispit. 

„Zato vas molimo i upozoravamo da ne nasjedate na ovakve i slične ponude, jer one imaju obilježje krivičnog djela za koje ste i vi odgovorni. Napokon, činimo sve da ispit položi samo onaj ko pokaže dovoljno znanja da može sigurno upravljati motornim vozilom“, poručio je ministar u svom saopćenju.

Autoškole iz ZDK-a, na ove optužbe ministra Mensura Sinanović odgovorile su otvorenim pismom u kojem su ga pozvale da se javno izvini ili će ga tužiti za klevetu.

Nadalje, instruktori vožnje s područja ovoga kantona, prozvali su ministra Sinanovića da nikada još ni s jednom autoškolom nije uspostavio kontakt, kao niti bilo kakav drugi oblik saradnje, te su ga pozvali da navede šta je sve tokom svog dosadašnjeg mandata učinio vezano za autoškole i poboljšanje procesa osposobljavanja kandidata.

„Ovakvi vaši navodi mogu se okarakterizirati samo kao kleveta te vas pozivamo da se javno izvinite radi krivog informiranja javnosti, te blaćenja autoškola i instruktora ZDK-a. Također, pozivamo sve nadležne institucije da ispitaju vaše navode, te da utvrde činjenično stanje i gdje završava taj novac o kojem  vi pričate“, poručuju instruktori ZDK-a.

U slučaju da ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Mensur Sinanović ne odgovori na njihove zahtjeve, oni su najavili mirne proteste i obustavu polaganja vozačkog ispita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije