Ministar Mektić: Hrvatski obavještajci pokušali diskreditirati BiH!

Radiosarajevo.ba
Ministar Mektić: Hrvatski obavještajci pokušali diskreditirati BiH!
Foto: Arhiv / Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH!

Piše: Faruk Vele

Istovremeno, što nam potvrđuje i Mektić, cilj je bio potvrditi navode predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji prema Europi, što je, podsjetimo, 2017. godine izazvalo burne reakcije u javnosti i osude čak i poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića.

Ovo ukazuje na potencijalno veoma ozbiljnu obavještajnu aferu koja bi mogla dodatno narušiti ionako zategnute odnose dvije zemlje.

Prema navodima portala Žurnal.info, obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Portal nadalje tvrdi da je cijelom operacijom koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su, navodno, čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja.

U sve su, prema pisanju Žurnala.info bile umiješane i osobe iz političkog i medijskog života BiH.

"Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba (Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), op.a.) pokušala da zavrbuje jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su da kombinuju jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinu i nebulozu.

Onda da bi se potvrdila i opravdavala njezina (predsjednice RH) teza, te pokušala iskonstruirati jedna takva priča...", kazao je Mektić za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, ministar sigurnosti BiH je potvrdio da je u svemu "učestvovao jedan broj lica iz BiH".

"Između ostalog i predstavnici hrvatske diplomatske mreže ovdje u BiH", naveo je on, te dodao:

"Mi smo to duže vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za region i Evropu, onda smo poduzeli neke mjere da se to spriječi i dovede do kraja jedna takva operacija".

Kazao je da "apsolutno vjeruje u naše agencije koje su to radile".

"Mi smo svojim aktivnostima presjekli jednu takvu aktivnost, nismo dozvolili da se iskonstruiše jedna takva operacija koja bi imala za cilj da se ponese i prenese jedna vrlo, vrlo ružna poruka i diskredituje država BiH", naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, dešavanja izvan naše zemlje "uopšte ne potvrđuju neke izjave o dobronamjernom odnosu prema BiH".

"Mi koliko možemo preduzimamo u okviru naših kapaciteta određene mjere na otkrivanju i presijecanju takvih namjera", zaključio je Dragan Mektić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Protest prema Hrvatskoj?

Na pitanje da li očekuje reakciju institucija BiH prema Hrvatskoj, uključujući i Predsjedništvo BiH i(li) Ministarstvo vanjskijh poslova, u smislu protestne note ili nekog drugog izraza protivljenja ovakvom načinju ponašanja diplomata susjedne zemlje, Mektić je rekao:

"Ne vjerujem da će Predsjedništvo ili neka institucija reagovati. Mi smo duboko politički podijeljeni, motivisani i rukovođeni raznim interesima, kako u BiH tako i izvan BiH. Da budem iskren, da smo imali tako neko povjerenje u političke subjekte možda bismo to odradili i na jedan drugi način...", istakao je Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije