Mesić: Neki još imaju nadu da se Bosna može razbiti, ali to su puste želje

Radiosarajevo.ba
Mesić: Neki još imaju nadu da se Bosna može razbiti, ali to su puste želje
Foto: AA / Stipe Mesić

Očito da neki nisu izgubili nadu da se Bosna može razbiti i da netko drugi, susjedi, mogu prostorno, teritorijalno profitirati. Očito da takvih snaga i želja još ima. Ali to su neostvarive želje. Vrijeme će pokazati da su to neostvarive želje, kazao je u razgovor za Radiosarajevo.ba predsjednik hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić.

Piše: Faruk Vele

Mesić je to kazao komentirajući posljednju snažnu inicijativu aktuelnog vrha Republike Hrvatske prema BiH, koja je kulminirala Deklaracijom Hrvatskog sabora, ali i paradoks da hrvatska politika u Mostaru, ali i Zagreb, imaju mnogo bolje odnose sa Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem, kao nastavljačima politike Slobodana Miloševića, nego sa Sarajevom.

"Ja se ne bih čudio da se vode rasprave o tome šta je s Bošnjacima i Hrvatima koji su iseljeni, izbačeni s prostora koji je današnja Republika Srpske. To je nešto što bode oči svima. Nije RS entitet koji je oduvijek bio takav. On je proizvod etničkog čišćenja, proizvod rata. Nagrada za etničko čišćenje ", komentirao je Mesić Deklaraciju Sabora RH, te nastavio:

"Kad bi se o tome raspravljalo onda bih ja rekao - uredu. Glavne teme su interesantne i da se one rasprave. Međutim, raspravlja se o nečemu sasvim drugom, raspravlja o zakonu o kojem već bivši član Predsjedništva BiH iz hrvatskog korpusa (Dragan Čović) biran, i to dva puta. O tome zakonu trebalo se i prije raspravljati. Ali prije svega to trebaju raspravljati građani BiH".

Prema njemu, stvari je trebalo postaviti na jedan drugačiji način.

"BiH, pro futuro, u budućnosti, mora postati građanska država, država svih njenih građana. Konstitutivni narodi su to što jesu, ali ona mora biti u suštini država njenih građana! Događa se da je biračkog tijela reagirao kao građani. Birali su iz hrvatskog korpusa u Predsjedništvo. Željko Komšić ne
predstavlja samo Hrvate. U njega imaju povjerenja i oni koji su glasali. Nitko ne pita kako to da su Srbi u FBiH bili pozivani da glasaju za Dragana Čovića. Nikome ne smeta ako za Čovića glasaju Srbi. Ali smeta ako građani prepoznaju u Komšiću čovjeka koji može da zastupa interese BiH", naveo je.

Osvrćući se na činjenicu da se u Deklaraciji pominju i "hrvatske teritorije", što aludira na zahtjev za trećim etnitetom i pretenzije prema bh. teritoriju, Mesić podvlači kako nije dobro da se spominju teritorije.

"Onda o tome možemo puno raspravljati, kako su očišćeni teritoriji, kada, ko je u tome sudjelovao... To je onda nešto drugo. Moramo raspravljati o tome kako funkcionira čitav državni sustav BiH, da li je preskup, da li bi bilo bolje da ne postoje entiteti, da postoje kantoni, da država funkcionira jeftinije i da kantoni budu mješoviti. BiH je uvijek bilo multinacionalna i bilo bi dobro da ona bude to i ubuduće", smatra Mesić.

Srbija nije doživjela katarzu

Mesić je za Radiosarajevo.ba komentirao i poteze srpske politike na Balkanu, predvođenu Aleksandrom Vučićem.

"Vuk dlaku mijenja, a ćud nikada. To je ista ona politika, samo drugim sredstvima. Devedesetih na raspolaganju su imali JNA koja je prestala biti jugoslavenska i postala srpska kad su iz nje izašli Bošnjaci, Hrvati, Slovenci i Albanci. Ako ta armija nije pomogla da Srbija proširi teritorij, nema te mogućnosti, te snage, da se ostvari taj cilj Sobodana Miloševića danas. U ozbiljnim raspravama u Srbiji se rehabilitiraju četici i oni bliski četnicima. Milošević se ne optužuje što je poveo Srbiju u rat već što nije pobijedio. Srbija
nije doživjela katarzu. To se odnosi na politiku na cijelom našem prostoru", zaključio je Mesić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije