Magazinović za Radiosarajevo.ba: Moramo pokazati Hrvatskoj da imamo kičmu!

Radiosarajevo.ba
Magazinović za Radiosarajevo.ba: Moramo pokazati Hrvatskoj da imamo kičmu!

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović potvrdio je za Radiosarajevo.ba da se u najvišem zakonodavnom organu BiH priprema Rezolucija o osudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

Piše: Faruk Vele

Magazinović nam je pojasnio da radi na Rezoluciji i da će ona vjerovatno sutra biti puštena u proceduru, nakon čega će javnosti biti prezentiran i njezin sadržaj.

Bosna i Hercegovina će na hrvatsku deklaraciju odgovoriti rezolucijom 

„Neosporno je da se institucije Republike Hrvatske i istaknuti politički lideri susjedne države sve češće i grublje upliću u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine. Učestalost i intenzitet takvih aktivnosti iritira i one najtolerantnije“, kaže za Radiosarajevo.ba Magazinović.

Za njega to predstavlja jednu vrstu „nenasilne agresije na državu Bosnu i Hercegovinu“.

„Vidim da slični pogledi preovladavaju i u dobrom dijelu međunarodne zajednice. Zbog svega toga smatram da institucije BiH moraju reagovati, da svi zajedno trebamo pokazati da imamo kičmu i da smo kadri poslati susjedima vrlo jasne i politički precizne poruke“, navodi  Magazinović.

U posljednjim potezima Predsjedništva BiH vidi ohrabrenje.

„Nedavni zaključci Predsjedništva BiH u vezi naše imovine u Hrvatskoj su za mene ohrabrenje, a stav koji će izreći Parlament usvajanjem Rezolucije o osudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine će biti značajan doprinos povratku dostojanstva. Moja je obaveza bila pokrenuti taj proces i predložiti Rezoluciju“, zaključio je Magazinović.

Kako je ranije objavila agencija NAP, Rezolucija će biti dostavljena na uvid Saboru Republike Hrvatske, predsjednici Hrvatske, Evropskom parlamentu, Savjetu Evrope, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Vijeću za implementaciju mira, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije