BiH / Ministar Košarac: Tražio sam da svi zastoji u transportu robe budu prekinuti

15. 07. 2021. u 14:07:00 Fena

Shares: 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je na pres-konferenciji u Sarajevu govorio o poduzetim aktivnostima kako bi se riješio problem s kojim su suočeni izvozno orijentirani poljoprivrednici iz BiH prilikom plasmana proizvoda u Evropsku uniju, zbog skraćivanja radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.

Kazao je da je na temelju prvih informacija koje su ukazivale na činjenicu da dolazi do zastoja na graničnim prijelazima, 8. jula uputio dopis Državnom inspektoratu Hrvatske, Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske, Misiji BiH u Briselu, Ambasadi Hrvatske u BiH i Ambasadi BiH u Hrvatskoj, „cijeneći da imamo dovoljno alata da to pitanje na adekvatan način riješimo“.

Dodao je da je obavijestio i šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera, cijeneći da je Hrvatska članica Evropske unije, te da još nije dobio odgovor od njega.

Istaknuo je da je u toku dana imao telefonski razgovor s glavnim inspektorom Republike Hrvatske Andrijom Mikulićem i da su „razjasnili stvari“.

"Od njega sam tražio da svi zastoji budu prekinuti i da se omogući neometano transport roba preko graničnih prijelaza, roba koje dolaze iz Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno iz BiH, a riječ je o poljoprivrednim proizvodima, o sezonskoj vrsti", naveo je ministar Košarac, te dodao da su postigli jednu vrstu razumijevanja.

Apelirao je na izvoznike iz RS-a i Federacije BiH da je neophodno da 24 sata prije izvoza preko graničnog prijelaza najave dolazak na granični prijelaz.

Po njegovim riječima, Hrvatska je obavezna da, na temelju najavljene kontrole i dolaska na granični prijelaz, taj posao završi u zadatom roku.

Kazao je da je radno vrijeme na graničnim prijelazima fitosanitarnih inspektora od 7.00 do 15.00 sati, dodajući da su danas dogovorili da će sve izvršene najave 24 sata ranije za dan kada dolaze biti u potpunosti pregledane.

"Što znači da će nadležni fitosanitarni inspektori na hrvatskoj strani ostajati duže dok ne završe sve ono što je najavljeno za taj dan. Sve ono što nije najavljeno, neće imati tu vrstu kontrole zbog sistema koji vlada u EU i zato što je to obaveza koju je BiH potpisala sa Hrvatskom kada je u pitanju fitosanitarni granični prijelaz i kontrola fitosanitarnih inspektora", pojasnio je ministar Košarac.

Dodao je kako vjeruje da će robe koje dolaze iz RS-a i Federacije BiH na granične prijelaze, a imaju fitosanitarnu kontrolu, biti prioritetno, uz prethodnu najavu i taj dan implementirane i da neće dolaziti do zastoja.

Napomenuo je da ima uvjeravanja da, ukoliko se obim posla bude povećao i ukoliko bude potrebe, postoji raspoloženje da se i produži radno vrijeme, isto tako uz neophodnu najavu 24 sata ranije.

Ponovio je apel svim izvoznicima da koriste najavu 24 sata ranije, zato što je takav sistem i standardi i kroz ugovor koji ima potpisan BiH sa Hrvatskom.

Najavio je da će najvjerovatnije u toku naredne sedmice obići granične prijelaze, te da će pozvati i hrvatskog glavnog inspektora da ih zajedno obiđu.

"Postoje uvjeravanja da, ukoliko bude pojačana dimenzija, da će produžiti radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, što bi bila jedna od mjera", naveo je Košarac.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)