Košarac i ambasador Jaćimović o unapređenju saradnje BiH i Sjeverne Makedonije

0
Radiosarajevo.ba
Košarac i ambasador Jaćimović o unapređenju saradnje BiH i Sjeverne Makedonije
Foto: Radiosarajevo.ba / Staša Košarac i Dragan Jaćimović

Ministar vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Skoplju sa ambasadorom BiH u Sjevernoj Makedoniji Draganom Jaćimovićem, sa kojim je razgovarao o jačanju turističke i privredne saradnje, te poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Sjeverne Makedonije dobri i prijateljski, te da je u narednom periodu potrebno raditi na boljoj povezanosti i jačanju veza između privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH sa privrednicima iz Sjeverne Makedonije.

Na sastanku je konstatovano da postoji mnogo mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje i unapređenje vanjskotrgovinskog prometa između BiH i Sjeverne Makedonije u okviru CEFTA sporazuma.

Sagovornici su usaglasili da će zajednički raditi na definisanju i afirmaciji direktne saradnje između privrednih sektora Republike Srpske i Federacije BiH s jedne strane i Sjeverne Makedonije s druge strane.

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović poseban akcenat stavili su na unapređenje saradnje u oblasti turizma, te dogovorili da u predstojećem periodu intenziviraju aktivnosti na potpisivanju sporazuma o saradnji između BiH i Sjeverne Makedonije u ovoj oblasti.

Tokom sastanka naglašeno je da Republika Srpska i Federacija BiH imaju značajne turističke kapacitete koje je neophodno povezati sa makedonskom stranom, pri čemu su posebno istaknuti potencijali Jahorine, Bjelašnice, Igmana, kao i Galičice, Mavrova, Ohridskog jezera, Prespanskog jezera, te Dojranskog jezera na makedonskoj strani.

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović izrazili su opredjeljenje da u predstojećem periodu zajednički rade na realizaciji zaključaka današnjeg sastanka u cilju unapređenja turističke i privredne saradnje, te povećanja spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Sjeverne Makedonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije