Košarac i Ito: U BiH zabilježen uvoz japanskih automobila

0
Radiosarajevo.ba
Košarac i Ito: U BiH zabilježen uvoz japanskih automobila
Foto: Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH / Košarac i Ito

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Makota Ita, sa kojim je razgovarao o jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Ministar Košarac je izrazio zahvalnost na pomoći i podršci koju Japan kontinuirano pruža BiH, te podsjetio da je u februaru ove godine obilježena 25. godišnjica od uspostavljanja dimplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Na sastanku je istaknuto da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje, naročito na ekonomskom i investicionom polju, kao i za poboljšanje spoljnotrgovinskog prometa između BiH i Japana.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na unapređenje saradnje i mogućnost japanskih investicija u domaći IT sektor i auto-industriju, pri čemu je konstatovano da je u BiH zabilježen uvoz japanskih automobila. Ministar Košarac informisao je ambasadora Ita o kapacitetima domaćih kompanijama koje izrađuju auto-dijelove za poznate svjetske brendove i uspješno posluju na zapadnom tržištu.

Na sastanku je bilo riječi i o formiranju slobodnih poslovnih zona u RS-u, što je ocijenjeno kao dobar potencijal za privlačenje japanskih investicija.

Ministar Košarac i ambasador Ito usaglasili su da u narednom periodu dogovore sastanak privrednika iz RS i Federacije BiH sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (JETRO) sa sjedištem u Beču s ciljem prezentacije domaćih privrednih kapaciteta zainteresovanim investitorima iz Japana.

Ministar Košarac poželio je ambasadoru Itu dobrodošlicu i uspjeh u diplomatskoj misiji u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije