Košarac i Jaramillo o unapređenju saradnje BiH i Kolumbije

1
Radiosarajevo.ba
Košarac i Jaramillo o unapređenju saradnje BiH i Kolumbije
FOTO: MVTEO / Košarac i Jaramillo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu novoimenovane ambasadorice Kolumbije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Carmenzu Jaramillo.

Na sastanku je razgovarano o razvoju i unapređenju ekonomskih odnosa BiH i Kolumbije, te saradnji u oblasti turizma, s posebnim naglaskom na religijski turizam.

Istaknuto je da BiH ima značajne kapacitete za razvoj religijskog turizma, što je predmet interesovanja kolumbijske strane.

Ministar Košarac informisao je ambasadora Jaramilla da je sektor turizma u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta i da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima koordinirajuću ulogu. Sagovornici su izrazili opredjeljenje da u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na potpisivanju sporazuma o saradnji u ovoj oblasti.

Ministar Košarac i ambasadorica Jaramillo usaglasili su da zajednički rade na boljoj povezanosti privrednika iz BiH i Kolumbije, te jačanju ukupne privredne saradnje. Razgovarano je i o poboljšanju obima spoljnotrgovinske razmjene, pri čemu je posebno istaknut potencijal prepoznatljive kolumbijske kafe.

Ministar Košarac izrazio je nadu da će BiH i Kolumbija unaprijediti ukupne bilateralne odnose tokom mandata ambasadorice Jaramillo, kojoj je poželio uspjeh u diplomatskoj misiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije