Košarac: Odbacujem tvrdnje, politika Vijeća ministara je zaštita domaće proizvodnje

2
Radiosarajevo.ba
Košarac: Odbacujem tvrdnje, politika Vijeća ministara je zaštita domaće proizvodnje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Okrugli sto

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ocijenio je vrlo važnim da se o problemima građana razgovara u institucijama, naglašavajući da niko ne može biti izoliran od običnog čovjeka i privrednika, a svi su svjesni da postoje određeni problemi uzrokovani pandemijom koronavirusa.

U intervjuu za Fenu podsjetio je da je Ministarstvo putem Agencije za veterinarstvo s ostalim agencijama bilo vrlo aktivno s početkom pandemije kada je bilo važno definirati listu važnih proizvoda za Bosnu i Hercegovinu i osigurati da vanjskotrgovinski promet funkcionira bez zastoja.

Govorio je i o izvozu ribe u Rusiju.

"Vrlo blizu smo i da BiH dobije saglasnost za izvoz ribe u Rusku Federaciju. Od toga nismo odustali, ali zbog ograničenja kretanja iz epidemioloških razloga usporeni smo s daljnjim naporima da nastavimo zagovarati izvoz mliječnih proizvoda, mlijeka i mesa u Rusiju cijeneći kapacitet tog za BiH veoma važnog tržišta", rekao je je Košarac.

Trenutno je zaustavljen izvoz krušaka u Rusku Federaciju nakon što je Federalna služba za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u Rusiji - Rosselkhoznadzor upozorila da su u uvezenim kruškama iz BiH pronašli karantensku bakterioznu bolest koja izaziva njihovu trulež.

Košarac napominje da je izvoz voća i povrća te mesa osjetljiv posao s obzirom da se bh. tehnologije moraju prilagoditi standardima zemalja s kojima se obavlja vanjskotrgovinski promet.

Slične probleme BiH je imala 2016. godine kada je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kasnilo s dostavljanjem određenih podataka i informacija nadležnim tijelima Ruske Federacije, a i 2018. godine bio je aktuelan sličan problem.

"Imali smo problem i s jabukama kada smo dobili informacije da jabuka nije proizvedena u BiH nego je uvezena i kao takva prodavana u Rusiju. To je zabrinjavajuće i s takvim praksama je potrebno prestati, a one pravne subjekte koji na takav način misle da obavljaju vanjskotrgovinski promet mora se sankcionirani", stava je Košarac.

Želja mu je, kaže, da se u koordinaciji definiraju određena kretanja ne samo u vanjskotrgovinskom prometu, nego i u nekim drugim veoma važnim razvojnim politikama iz oblasti poljoprivrede.

"Žao mi je što to nije shvaćeno na najbolji način. Kada sam ih usmjeravao na entitetska ministarstva smatrali su da mi ne želimo time da se bavimo, ali odbacujem takve tvrdnje. Politika ovog saziva Vijeća ministara BiH je zaštita domaće proizvodnje", napomenuo je Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije