Košarac ministricu iz RS-a instalirao u organizaciju pod kapom UN-a?!

1
Radiosarajevo.ba
Košarac ministricu iz RS-a instalirao u organizaciju pod kapom UN-a?!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Preuzimanje nadležnosti

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac imenovao je ministricu iz Vlade Republike Srpske da bude kontaktna tačka za međunarodnu organizaciju Zeleni klimanski fond, koja djeluje pod kapom Ujedinjenih nacija (UN), a entitetsko ministarstvo bude ovlašteno nacionalno tijelo, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Milionska sredstva

Naime, Košarac je sredinom prošle godine, bez ikakvih konsultacija sa Vijećem ministara BiH umjesto državnog ministra i državnog ministarstva vanjske trgovine, za glavnu kontakt tačku postavio Srebrenku Golić, ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Na taj način je, daleko od očiju javnosti, nadležnost države Bosne i Hercegovine spuštena na entitetski nivo!

Zeleni klimatski fond je izuzetno značajna organizacija koja širom svijeta finansira projekte koji osiguravaju primjenu najviših ekoloških standarda i ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Riječ je o desetinama miliona KM koje mogu biti dostupne za projekte u Bosni i Hercegovini, od čega je već dio krenuo u realizaciju.

Srebrenka po svaku cijenu

No, apsurd je primjerice Golić kao ministrica iz bh. entiteta RS odlučuje o državnim pitanjima ili, recimo, ekološkom projektu rasvjete u Maglaju, te dolazi na razgovore sa međunarodnim institucijama, iako to prevazilazi njezine nadležnosti.

Košarac je, kako saznajemo, ovu odluku donio samostalno, bez saglasnosti Vijeća ministara BiH. Golić se, navodno, i ranije pokušalo instalirati na ovi poziciju, no kasnije je Zeleni klimatski fond obaviješten da je kontakt tačka državni ministar.

Međutim, Košarac ponovo sredinom prošle godine šalje obavještenje organizaciji u kojoj se "izvinjava zbog neprijatnosti", te ponovo šalje odluku o imenovanju Srebrenke Golić na ovu poziciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije