Ministar Jupić odgovorio koliko je efikasno protiv korone ispirati nos slanom vodom

6
Radiosarajevo.ba
Ministar Jupić odgovorio koliko je efikasno protiv korone ispirati nos slanom vodom
Foto: FENA / Adnan Jupić

U Zeničko-dobojskom kantonu je od 15 anesteziologa njih šestero oboljelo, tako da je takozvani hladni program obustavljen, izjavio je Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Dodao je da ipak vjeruje da će se oni uskoro, odnosno po isteku perioda obolijevanja, vratiti normalnim zadacima i da će se uspostaviti operativni program.

"Situacija nikad nije ovako bila ekstremna, ali smo mi to kompenzirali tako da drugi ljekari preuzmu određene oblasti. U slučaju da dođe do ozbiljnije situacije, Krizni štab je već osmislio određene korake koji će biti dovoljni da zaštitimo naše stanovnike", poručio je Jupić, gostujući na N1.

Osvrnuo se na apel iz Hercegovačko-neretvanskog kantona o uvođenju restriktivnijih mjera zbog porasti zaraženih koronavirusom. Jupić je kazao da se situacija u BiH mijenja, a da je najstabilnija u ZDK, zahvaljujući dobroj saradnji s građanima.

"Ovoga momenta je samo bitno da se veći broj građanstva pridržava mjera i mislim da neće biti potrebe za restriktivnijim mjerama. Prave se svadbe, vašari, moramo to izbjeći da ne bi sutra došli u situaciju da se moraju uvoditi restriktivnije mjere", dodao je.

Govorio je i o načinu liječenja zaraženih u BiH.

"Zaraženim korona virusom je išla simptomatska terapija kod upalnih procesa, kao i antimalarična terapija. Kada su u pitanju liječenje plazmom i razvoj vakcina, to je na drugim sistemima i jačim zemljama i u prilici smo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom da budemo blizu izvoru informacija i kad se efikasna terapija pojavi, mi ćemo je ponuditi našem stanovništvu", naveo je Jupić.

Infektologinja iz Hrvatske Alemka Markotić je ovih dana dala izjavu da je ispiranje slanom vodom efikasno u borbi protiv infekcije COVID-19.

Jupić je odgovorio da ta njena izjava ima osnove.

"Ispiranje fiziološkom otopinom čini našu sluznicu vlažnom i ne dozvoljava virusu da se kači na ta područja i samim tim štiti. Sigurno je to dobar lijek svima dostupan i treba primjenjivati", naglasio je Jupić.

Ministar je naveo i jedan značajan i zanimljiv podatak kada je u pitanju ZDK.

"U prvih šest mjeseci imali smo čak 300 smrtnih slučajeva manje nego prošle i pretprošle godine. Kada smo uradili analize o tome šta bi mogao biti uzrok toga, došli smo do zaključka kako veliki značaj ima činjenica da smo se pridržavali mjera, odnosno izbjegavanje okupljanja, nošenje maski, održavanje distance, i to je utjecalo da imamo manje smrtnih slučajeva i ako se budemo ovako pridržavali mjera i kod sezonske gripe, mislim da ćemo ovu gripu lakše podnijeti nego u proteklom periodu", naglasio je Jupić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije