Mišljenje pulmologa: Dobiti istodobno COVID i gripu moglo bi biti kobno i za mlade

J. Ć.
Mišljenje pulmologa: Dobiti istodobno COVID i gripu moglo bi biti kobno i za mlade
Pixabay / Ilustracija

Mnogi pulmolozi i stručnjaci kako iz BiH tako i iz regije još uvijek ne mogu reći kakva će biti situacija s koronavirusom na jesen. 

To je vrijeme kada očekujemo da će se pojaviti i sezonski virusi, gripa, bakterijske upale pluća, kazao je hrvatski pulmolog Saša Srića, te dodao da nas zapravo čeka "neizvjesna jesen".

Vrhunska stručnjakinja u oblasti pulmologije i alergologije prof. dr. Zehra Dizdarević, nekadašnja šefica Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu “Podhrastovi” i doktorica koja je bila angažirana u vrijeme kada se u Jugoslaviji borilo sa epidemijom variole vere (boginja) za portal Radiosarajevo.ba je potvrdila navode pulmologa Sriće.

“Još uvijek je rano govoriti kada je jesenji virus u pitanju i koronavirus. Obično hladno, vlažno vrijeme pogoduje razvoju virusa, ali to nije sto posto dokazano”, rekla je za Radiosarajevo.ba doktorica Dizdarević.

Napominje kako je ranije za medije govorila da je smrtnost, inače, rezultat udruženih oboljenja i kada se na takvo prethodno stanje, sa smanjenim imunitetom, nakalemi virusna pneumonija, pacijenti umiru.

Prof. dr. Zehra Dizdarević - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Prof. dr. Zehra Dizdarević

Pulmolog Srića tvrdi da su simptomi gripe i koronavirusa relativno slični, uz neke razlike, te pojašnjava da je temperatura prvi znak kod koronavirusa, a gripa kreće s kašljem.

"Dobiti istodobno COVID-19 i gripu moglo bi biti kobno i za zdravu, mlađu populaciju. Mortalitet nije visok, ali je pitanje što nas čeka u nadolazećem periodu i kakva će klinička slika biti upravo zbog nepredvidivosti virusa", kazao je Srića.

"Za posljedice koronavirusa kaže da mogu biti trajne. Mnogi pacijenti koji prežive i oporave se, a kod jednog dijela pacijenata može se razviti hronična plućna fibroza koja može ostaviti trajne posljedice. To su hroničan kašalj, slabija tolerancija napora, otežano disanje. Takav broj pacijenata je mali, ali se ne treba dovesti u takvu situaciju", rekao je pulmolog Srića te upozorio starije pacijente, hronične bolesnike, onkološke pacijente da se svakako cijepe protiv gripe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije