Zaraza se širi po Evropi: Drugi val koronavirusa krenuo iz Hrvatske?

1
Radiosarajevo.ba
Zaraza se širi po Evropi: Drugi val koronavirusa krenuo iz Hrvatske?
Foto: Glas Istre / Jadransko more

The Wall Street Journal objavio je tekst o Hrvatskoj u kojem se navodi da je Hrvatska postala primjer kako turistička sezona može pokrenuti drugi val zaraza koronavirusa koji je zahvatio veći dio Europe.

Hrvatska je, piše WSJ, početkom ljeta odlučila otvoriti granice za turističku sezonu. Turisti su se zarazili na ljetovanju i virus prenijeli u svoje matične države.

Navodi se da su putovanja na tradicionalna turistička odredišta, među kojima je i Hrvatska, povećala broj infekcija širom Evrope.

WSJ navodi da je Hrvatska nakon karantina dopustila klubovima i restoranima diljem obale da se otvore, a sam Jadran je bio primamljiv, kako pišu, što za njemačke studente, a što za Jay-zja i Beyonce.

Navodi se i da je Hrvatska svojom klimom, jadranskom obalom, pitoresknim gradovima i prihvatljivim cijenama smještaja cjelogodišnji magnet za turiste iz zapadne i istočne Europe.

WSJ piše da zdravstveni autoriteti iz drugih zemalja tvrde da je to razlog porasta broja zaraženih, pogotovo među mlađim putnicima koji su virus donijeli doma zbog čega je Evropa otišla korak unazad nakon borbe protiv prvog vala korone u ožujku i travnju.

WSJ nadalje navodi da su Njemačka, Austrija i Češka objavile da se njihovu građani iz Hrvatske vraćaju zaraženi u svoje zemlje.

Pozivaju se i na njemački Institut Robert Koch koji je objavio da se 12 posto novih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj odnosi na turiste koji su se vratili iz Hrvatske između 10. avgusta i 6. septembra.

U tekstu se navodi i da se Češka suočava s rekordnim brojem slučajeva zaraze i da je to rezultat povratka 100 hiljada turista iz Hrvatske, da se u Austriji trećina novih slučajeva zaraze veže uz građane koje su bili na ljetovanju u inozemstvu te da je na tisuće njih bilo na odmoru u Hrvatskoj.

Navodi se i da je situacija s Hrvatskom uvelike slična s austrijskim skijalištem u Ischglu koji je bio žarište korone iz kojeg se ona proširila širom Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije