Hrvatska uvodi tri noviteta za koronu: Izolacija više neće trajati 14 dana!

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska uvodi tri noviteta za koronu: Izolacija više neće trajati 14 dana!
Twitter / Krunoslav Cepak

Krunoslav Cepak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izvijestio o tri noviteta vezana uz koronavirus u nama susjednoj zemlji.

Capak je izvijestio o tri noviteta.

"Izolacija će trajati 10 umjesto 14 dana. Najnoviji podaci pokazuju da osobi nakon sedmog dana bolesti znatno pada zaraznost", kazao je Capak najavivši još dvije bitne promjene, piše N1.

"Kriterij za testiranje ne mijenja se bitno, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom, nadovezao se.

Upitan spremaju li se nove mjere ili odluke stožera, Capak je rekao da ponedjeljkom obično imamo nižu brojku, jer je manje testiranja.

"Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti", rekao je Capak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije