Ministar Haris Vranić o lockdownu u Sarajevu i rezultatima mjera

Radiosarajevo.ba
Ministar Haris Vranić o lockdownu u Sarajevu i rezultatima mjera
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Ministar zdavlja Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je kako smatra da je ovo bio pravi trenutak za uvođenje dvosedmičnog lockdowna te da će ova mjera polučiti rezultate.

“Radimo ono što je najbolje u našim mogućnostima i mislim da ćemo uz ovaj lockdown nakon 14 dana imati zadovoljavajuće rezultate uz nadu da će i ove vakcine doći. Uvijek postoji dilema u epidemiologiji u ovakvom vremenu brzog širenja virusa da li ste zakasnili ili poranili s mjerama. Analiza se može uraditi naknadno, ali mislim da smo procijenili da je ovo pravi trenutak jer su se sklopile sve odrednice da možemo proglasiti lockdown. Mislim da će nakon 14 dana polučiti rezultate”, rekao je Vranić.

Istakao je kako Sarajevo još uvijek u zdravstvenom sistemu ima dovoljno posteljnih kapaciteta, ali da imaju i mogućnost otvaranja dodatnih kapaciteta za primanje pacijenata s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom COVID-19.

Danas je u Semizovcu otvoren punkt za drive in testiranje na koronu, a u funkciji je i call centar za pružanje psihološke pomoći koji će raditi svaki dan od osam sati ujutro do osam sati navečer.

“U ovom covidnom i postcovidnom periodu primjećujemo velike psihološke promjene kod stanovništva, kako kod mladih kojima je onemogućena socijalna komunikacija i školske populacije koja nema mogućnost za druženje i razmjenu informacija osim preko mreža, tako i kod starih koji su zatvoreni u kući. Nastavljamo s rasterećenjem primarne zdravstvene zaštite i opremanjem i proširenjem bolničkih kapaciteta. Tu su i eminentni ljekari iz najpoznatije turske bolnice koji su nam dali smjernice. Nastavljamo borbu”, rekao je Vranić.

Govoreći o naredbi Skupštine KS o proširenju kapaciteta za liječenje COVID pacijenata, kazao je kako KCUS ima opciju da to realizuje ili odbije.

“KCUS ima dvije mogućnosti da odbije ili prihvati naredbu Skupštine za proširenje kapaciteta. Ako odbiju, zna se šta slijedi, nadam se da će prihvatiti i proširiti kapacitete jer KCUS ima 1.400 kreveta i sad smo u bici s Covidom. Svi drugi pacijenti mogu sačekati osim onih koji su visoki tercijalni nivo zaštite kao što su onkološki pacijenti, hemodijalizni i ostalo”, kazao je Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije