Ministar Bečarević kategoričan: Traže rast cijena plina u Sarajevu, ne pristajemo na to!

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Bečarević kategoričan: Traže rast cijena plina u Sarajevu, ne pristajemo na to!
Foto: Ministarstvo komunalne privrede KS / Almir Bečarević

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je obaviješteno od strane Sarajevogasa da će Turski tok kojim se BiH snabdijeva prirodnim gasom u periodu od 05 -12. juna biti zatvoren, zbog redovnog održavanja gasovoda.

Iz Ministarstva informišu kako je ovo je prvi termin u kojem će Turski tok biti zatvoren, te dodaju kako je do kraja godine planirano još jedno njegovo zatvaranje, i to zbog redovnog održavanja.

U period od 5.-12. juna snabdijevanje BiH prirodnim gasom obavljat će se iz podzemnog skladišta Banatski dvor (Srbija), te time neće doći u pitanje snabdijevanje prirodnim gasom.

Udes na Drveniji, ima povrijeđenih

Udes na Drveniji, ima povrijeđenih

Istovremeno, za period snabdijevanja putem podzemnog skladišta Banatski dvor, snabdjevač prirodnog gasa Energoinvest zatražio je potpisivanje Aneksa na Ugovor o snabdijevanju prirodnim gasom KS kojim traži da se za ovaj period formira nova cijena prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, što znači redovna cijena za II kvartal + 9%.

Ovim putem resorno kantonalno ministarstvo obavještava sve učesnike u procesu nabavke gasa da neće podržati bilo kakvo prebacivanje razlike u cijeni po osnovu ove nabavke gasa na krajnje potrošače iz razloga što snabdjevač ima toliku razliku u cijeni - između nabavne i prodajne cijene da može bez ikakvih problema izmiriti obaveze prema Gazpromu, ako na taj zahtjev pristanu.

Ministar Bečarević: Za podršku komunalnoj potrošnji ministarstvo izdvojilo više od 23 miliona KM

Ministar Bečarević: Za podršku komunalnoj potrošnji ministarstvo izdvojilo više od 23 miliona KM

"Molim sve učesnike u gasnom sektoru da dobro pročitaju član 2. Dopune Uredbe.

Tačno je da je u pitanju remont, ali isto tako tačno je da je isporučilac gasa u ovom slučaju isti, a to je Gazprom i da se ne nabavljaju interventne količine već Gazprom samo mijenja izvor iz kojeg isporučuje prirodni gas, a to je Banatski dvor za Turski tok.

Na kraju, Sarajevogas, a s ciljem redovnog snabdijevanja potrošača prirodnim gasom u KS ima opciju da potpiše predloženi Aneks ako smatra da su ispunjeni uslovi iz Dopune Uredbe o regulaciji i organizaciji gasne privrede, ali to ni na koji način ne bi trebali osjetiti krajnji korisnici jer, ponavljamo, prelazak na Turski tok je imao svoja ograničenja i sada ih vidimo", ističu iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te naglašavaju da gasa u Sarajevu mora biti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije