Povratak svom domu: Na Bistričkoj stanici otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo"

10
Fena
Povratak svom domu: Na Bistričkoj stanici otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Otvoren muzej "Valter brani Sarajevo"

Muzej "Valter brani Sarajevo" vratio se svom domu, jednom od simbola 'odbrane' Sarajeva, u netom obnovljenu Bistričku stanicu. Posvećen je, metaforički i simbolično, jednom filmu i njegovom autoru Hajrudinu Šibi Krvavcu, reditelju koji je partizanski film proslavio i postao mjera za najbolje što je u tom žanru nastalo u bivšoj Jugoslaviji.

Uz proslavu Dana pobjede nad fašizmom otvorena je postavka u Bistričkoj stanici, čime će ovaj filmski muzej dobiti svoje trajno mjesto. Također, Muzej je i svojevrsna posveta historijskoj ličnosti Vladimiru Periću Valteru, pripadniku Pokreta otpora i antifašisti iz Drugog svjetskog rata.

Novu muzejsku postavku, između ostalog, krase voštane figure mnogih protagonista filma Valter brani Sarajevo, scenografske rekonstrukcije scene iz filma, kao i audio snimci, rekviziti, oružje, pokloni od građana, te sat dobijen na poklon iz Kine glumcima filma.

Bravo: Lana Pudar u polufinalu Europskog prvenstva

Bravo: Lana Pudar u polufinalu Europskog prvenstva

Na svečanosti otvorenja brojne goste iz javnog, kulturnog i političkog života pozdravila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Podsjetila je na obećanje dato građanima, da će na Bistričkoj stanici osim restorana otvoriti i muzej. Očekuje da će to biti dodatna vrijednost gradu.

Grad Sarajevo i JU "Gradski muzeji" s direktoricom Senkom Ibrišimbegović na čelu, nositelji su projekta, a idejni tvorac i autor koncepta muzeja je filmski redatelj i direktor BKC-a Sarajevo Jasmin Duraković.

Premještanjem na novu lokaciju otvara se mogućnost za kreiranje dodatnih i novih muzejskih elemenata koji su rađeni u posljednjih pola godine, a nastavit će se i nakon otvaranja muzeja.

Zajednička je želja svih da Sarajevo dobije još jednu atraktivnu destinaciju, jednako privlačnu ljubiteljima filma, kao i mnogobrojnim turistima glavnog bh. grada. Jer, kako vjeruju pokretači muzeja, Valter je priča koja traje.

Otvaranje prvog filmskog muzeja u ovom dijelu Evrope organizira se na mjestu koje nas, kako je kazao Dževdet Tuzlić, puni emocijama i sjećanjima na čuvenog ćiru koji se zaustavljao i na Bistričkoj stanici, ali i na činjenicu da su ovdje snimane neke od scena u filmu Valter brani Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije