Sjećanje na zaštitnicu ženskih prava i ranjivih kategorija: KS odao počast Segmedini Srni-Bajramović

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na zaštitnicu ženskih prava i ranjivih kategorija: KS odao počast Segmedini Srni-Bajramović
Foto: Facebook / Segmedina Srna

Dani Kantona Sarajevo koji se tradicionalno održavaju od 2. do 9. maja i ove godine donose sadržajan kulturno-umjetnički program. Publika će biti u prilici da prati pop-rock i jazz koncerte, operne i pozorišne predstave, a organizuju se i filmske večeri, književno-scenski događaji, izložbe, kao i programi za djecu, te raznovrsne promocije.

Između ostalog, sinoć, 8. maja, je održana i svečana sjednica Skupštine KS-a na kojoj su dodijeljene plakete Kantona Sarajevo, a, između ostalih, plaketu posthumno je dobila i Segmedina Srna-Bajramović, koja je bila zastupnica u Skupštini KS-a.

"Vrijeme prolazi, nedostaju razgovori, a sjećanja trajno ostaju", napisao je danas tim povodom njen stranački (SDP) kolega Aner Žuljević.

Teniska zvijezda dotakla dno: Pobjegla iz luksuzne vile i ‘počistila‘ sve, od tepiha do namještaja

Teniska zvijezda dotakla dno: Pobjegla iz luksuzne vile i ‘počistila‘ sve, od tepiha do namještaja

Žuljević je dodao: "Plaketa Segmedini Srni-Bajramović, posthumno, jeste priznanje za izuzetan doprinos u razvoju i kreiranju društveno-političkog života u Kantonu Sarajevo i državi BiH, naročito u promociji ženskih prava, te brige i zaštite socijalno-ugroženih kategorija."

Segmedina Srna-Bajramović, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnica u Skupštini KS i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a iznenada je preminula 31. maja 2022. godine. Rođena je u Sarajevu 5. januara 1973. godine. Završila je Fakultet političkih nauka i diplomirani je novinar. Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, radila je 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH. 

💔 Vrijeme prolazi, nedostaju razgovori, a sjećanja trajno ostaju. 👏 Plaketa Segmedini Srni-Bajramović, posthumno, kao...

Posted by Aner Zuljevic on Thursday, May 9, 2024

Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan. Uz urednika emisije Senada Zaimovića, tada su u timu Rat Arta bili još Midheta Kurspahić, Nina Raštegorac, Jasna Hadžimehmedović, Dinno Kasalo, Ivan Stojanović...  Bez obzira na ratna dešavanja u glavnom gradu BiH, emisija svojim karakterom i Segmedina Srna svojom pojavom bili su jedan od znakova otpora tadašnje televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije