Tužna godišnjica od odlaska Segmedine Srna-Bajramović: 'Bila je hrabra, vedra i nasmijana žena'

4
Al. Č.
Tužna godišnjica od odlaska Segmedine Srna-Bajramović: 'Bila je hrabra, vedra i nasmijana žena'
Foto: Facebook / Segmedina Srna

Prošla je godina otkako je preminula Segmedina Srna-Bajramović, članica je Socijaldemokratske partije, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Na mjestu na kojem je sjedila Srna-Bajramović kao višegodišnja SDP-ova zastupnica, koja je iznenada preminula 31. maja prošle godine, na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, ostavljeno je cvijeće te joj je odata počast.

Njene kolege iz zastupničkih klupa, i iz stranke sa kojima smo razgovarali, rekli su da će je se sjećati po vedrom duhu, uvijek nasmijanu, hrabru i odlučnu ženu.

Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu

Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu

Zastupnik Mahir Dević (SDA) koji je dugo godina dijelo sa Segmedinom Srnom-Bajramović zastupničku klupu u Skupštini KS, rekao je da će je pamtiti kao osobu koja je bila umjerena, staložena, prava kolegica...

„S njom se moglo razgovarati na visokim nivou, s puno tolerancije. Sigurno je da je ostavila neizbrisiv trag u pozitivnom smislu“, rekao je Dević za portal Radiosarajevo.ba.

Muž Segmedine Srne objavio dirljivu poruku: Ljubavi, sa tobom u našim srcima zauvijek

Muž Segmedine Srne objavio dirljivu poruku: Ljubavi, sa tobom u našim srcima zauvijek

Zastupnica Vildana Bešlija (Naša stranka) kaže za portal Radiosarajevo.ba da je veoma cijenila Segmedinin rad.

Ovo je tužna godišnjica. Veoma sam cijenila Segmedinin rad u Skupštini Kantona Sarajevo. Bila je odgovorna i pravična, nasmijana i kolegijalna. Zasigurno je bila glas svih građanki i građana, puna osjećanja i ljubavi. Najviše mi nedostaje u borbi za kulturu dijaloga u skupštinskim klupama. I dalje je primjer mnogima i rado je se sjećam”, rekla je Bešlija.

Emotivan trenutak u Skupštini KS: Na mjestu gdje je sjedila Segmedina ostavljena ruža

Emotivan trenutak u Skupštini KS: Na mjestu gdje je sjedila Segmedina ostavljena ruža

Damir Mašić (SDP) se za portal Radiosarajevo.ba prisjetio njihovog razgovora svega nekoliko dana prije tog 31. maja 2022. godine.

“Nekoliko dana prije tog kobnog dana na jednoj od zajedničkih aktivnosti u SDP-u Segmedina mi je rekla: ”Maške, hajde da se slikamo nas dvoje. Nismo dugo”. Ni pomislili nismo da će nam to biti ujedno i posljednja zajednička fotografija…

Uvijek je bila nevjerovatno snažna i hrabra žena, a u isto vrijeme vedra i nasmijana. Nije se nikada i nikome libila iznijeti svoje mišljenje koliko god to bilo ugodno ili neugodno za sagovornika. Takvu ću je i pamtiti. Odlučnu i nasmijanu!, kazao je Mašić za naš portal.

Bila je novinarka, političarka, aktivistica za prava žena

Segmedina Srna-Bajramović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnica u Skupštini KS i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a iznenadno je preminula 31. maja 2022. godine. 

Rođena je u Sarajevu 5. januara 1973. godine. Završila je Fakultet političkih nauka i diplomirani je novinar.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, radila je 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH

Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Uz urednika emisije Senada Zaimovića, tada su u timu Rat Arta bili još Midheta Kurspahić, Nina Raštegorac, Jasna Hadžimehmedović, Dino Kasalo, Ivan Stojanović... 

Bez obzira na ratna dešavanja u glavnom gradu BiH, emisija svojim karakterom i Segmedina Srna svojom pojavom bili su jedan od znakova otpora tadašnje televizije.

Od ulaska u politiku, članica je Socijaldemokratske partije, obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a.

Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Parlamentu FBiH. 

Bila je jedna od najvećih aktivistica za unapređenje prava žena, koristeći svoju političku poziciju, ali i osobni entuzijazam. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije