Komemoracija: 'Naša Srna, naša lavica, drugarica, voljena i cijenjena'

0
L.S.
Komemoracija: 'Naša Srna, naša lavica, drugarica, voljena i cijenjena'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Segmedini Srni Bajramović

Veliki broj prijatelja, kolega i građana okupio se danas u sali Parlamenta Federacije BiH gdje je održana komemoracija Segmedini Srni-Bajramović, novinarki, aktivistici i političarki.

Od nekadašnje zastupnice u Skupštini KS i potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a oprostili su se mnogi, emotivnim govorom na rubu suza govorila je Maja Čengić i pozvala prisutne na minut šutnje i da se na dostojanstven način oproste od Segmedine. 

"Odlazak naše Segmedine gubitak je za sve nas, prijatelje,članove društva. Njena pojava nosila je ton kako treba izgledati ugledni član našeg društva. Borac za obespravljene, osoba koja je razumjela suštinu svoje uloge, bit će upamćena kao jedna od kćeri ove države. Segmedina je svoju ljudskost i toplinu znala prenijeti", govorila je emotivno na rubu suza Čengić. 

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH drhtavim glasom obratio se prisutnima:

"Odavno jedna vijest nije izazvala više nevjerice i jedno pitanje je li istina, je li moguće. Tuga, žalost u jednoj rečenici koju čovjek ne želi čuti. Otišla je Segmedina Srna Bajramović, Tuga je bezgranična, ali je ponos svih nas, ostavila je trasiran put svima nama o toleranciji, suživotu, ljubavi. Samo dan prije pričali smo, šalili se, dogovarali. Ja se njoj hvalio mojim unukom, ona pričala o sinovima. A danas objašnjavam kako je više nećemo vidjeti, kako se neće smijati svojim zaraznim smijehom, kako se neće više duriti i tvrdoglavo istrajavati na stavovima kada je vjerovala da je u pravu…", govorio je, između ostalog, emotivno Nikšić.

Komemoracija Segmedini Srni Bajramović - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sinovi i muž Segmedine Srne

U ovakvim trenutcima želimo vjerovati kako postoji neki drugi bolji svijet - kazao je Nikšić.

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS uime rukovodstva Skupštine KS, članova Vlade KS, svih kolegica i kolega izrazio je saučešće porodici. 

"Ostat će nam u sjećanju kao veliki borac za prava. Njena lijepa riječ za svakoga, nisu nikog ostavili ravnodušnim, Ne štedeći se do zadnjih trenutaka, neumorno i predano radila je i zalagala se za bolje i pravednije bh. društvo. Bila je velika čast poznavati je i dijeliti skupštinsku klupu sa njom. Želim njenim sinovima da nastave putem dobra kako je i ona radila. Neka joj je vječni rahmet i hvala", kazao je Okerić.

Predsjedavajućo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović drhtavim glasom odao je počast Segmedini Srni. 

"Pamtit ću je po njenoj vedrini kojom bi me razveselila nakon žustrih rasprava. Mahnula bi rukom i nasmijala se...Segmedina nas je podsjećala na besmislenost rasprava i podsjećala kako trebamo biti ljudi i razmisliti o smislu života. Ostavila je kulturu dijaloga...", kazao je, između ostalog, emotivni Martinović.

Ugledni glumac Miodrag Miki Trifunov na sebi svojstven način odao je počast Segmedini i ostavio bez riječi prepunu salu, recitacijom R. Kiplinga: 

"Ako možeš ostati miran kad na tvom putu
Svi izgube glavu i prstom pokazuju na tebe...
Ako sačuvaš povjerenje kad svi ostali sumnjaju,
Ali ako im ne zamjeriš što nemaju povjerenja...
Ako ne lažeš kad čuješ laži,
Ili ako ne mrziš kad tebe mrze,
Ako se ne praviš suviše dobar,
Niti govoriš suviše mudro...
Ako snivaš ali ti snovi nisu sve;
Ako misliš, ali ti misli ostanu uvijek čiste...
Ako znaš primati pobjedu i poraz,
Primati jednako jedno i drugo...
Ako možeš podnijeti da tvoju istinu
Varalice iskrivljuju da bi lakše prevarili budale...
Ako vidiš kako u komadiće razbijaju tvoj cilj
I ako se sagneš podignuti i pokupiti ostatke...
Ako možeš skupiti sva svoja dobra
I staviti ih na kocku, sve odjednom,
Ako si spreman ponovno krenuti kao na početku,
Ne izustivši ni riječ, izgubivši sve uz osmijeh...
Ako prisiliš svoje srce, svoje živce, svoje mišice,
Da služe tvojim ciljevima i kad su smalaksali,
I ako ustraješ kada sve zastane,
Izuzev volje koja naređuje: "Drž se dobro!"...
Ako se usred gomile ne ponosiš,
I ne smatraš se herojem, ako se družiš s velikima,
Ako te prijatelj ni neprijatelj ne mogu pokvariti,
Ako svaki čovjek za tebe nešto znači...
Ako umiješ dobro ispuniti svaku minutu svog života,
I svakog trenutka ideš pravim putem -
Tvoja bit će zemlja i sve njezino blago,
JER BIT ĆEŠ ČOVJEK, SINE MOJ!"...

Ratni urednik emisije Rat Art Senad Zaimović čiju je emisiju vodila Segmedina Srna, kazao je:

"Zračila je smirenošću, dobrodušnošću, osmijehom, plijenila elokvencijom. Od prvog dana je bilo jasno da se radi o izuzetnoj osobi. Od prvog dana bila je naša Srna, naša lavica, drugarica, voljena i cijenjena. Srna je bila naš forontmen, lice ispred kamere, motivator, i nikada nije odstupila od vrijednosti koje je dobila svojim besprijekornim kućnim odgojem". 

Komemoracija Segmedini Srni Bajramović - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Senad Zaimović

Naša Srna, nastavio je Zaimović, bila je jedna od rijetkih TV ličnosti za koje ste mogli reći da je rođena za ovaj posao. Imala je sposobnost jednom pročitati cijelu stranicu teksta, i interpretirati je bez greške.

"Njen način vođenja intervjua davao je značaj svakom od sugovornika koje je nenametljivo znala usmjeravati i podsticati. Bila je diskretna, a toliko dominirala našim ekranima. Poslije rata je učestvovala u desetinama uspješnih medijskih projekta, omiljena kod publike, uvažavana i poštovana od radnih kolega. A i kada ju je životni put odveo u nemirne političke vode, ostala je dosljedna svojim demokratskim uvjerenjima i nikada nije odstupila od vrijednosti za koje se zdušno zalagala.

Pošteno, odgovorno, dostojanstveno borila se za bolji život svake građanke i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Slijedeći vlastita uvjerenja, i u politici je izabrala teži put, bez obzira na kurentne mogućnosti koje su nudile etnonacionalnih politike. Bila je neumorna aktivistikinja u borbi za bolji društveni položaj bosanskohercegovačke žene. Naša Srna je cijeli svoj život, bila na boljoj strani civilizacije", kazao je u dirljivom govoru Zaimović.

Komemoracija Segmedini Srni Bajramović - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: U knjigu žalosti upisali su se mnogi

Segmedinina dugogodišnja prijateljica Sanela Prašović-Gadžo obratila se u svoje i ime Arijane Helać-Saračević. 

"Imale smo svoju tvrđavu u koju nije bilo lako ući, mogle smo da se razumijemo bez riječi. Kad sam odlučila da uđem u politiku, njoj sam prvoj javila. Sa šarmom mi je govorila sve pohvale i kritike. Dogovorile smo i nismo stigle da se okupimo još jednom i da prepričavamo sve naše pobjede, poraze i tuge. Segi, Arijana i ja nosimo te u srcu i našim molitvama. Nikada, do smrti nećemo otkriti što smo pjevale pjesmu "Marija Magdalena"... Naše prijateljstvo je bilo ljubav, to će i ostati. Sačuvaj nam neko lijepo mjesto i ne brini, Arijana i ja se nećemo u blatu valjati", kazala je Prašović. 

Nakon emotivnih govora, čvrsto i dostojanstveno, obratio se sin Segmedine Srne, Affan i zahvalio svima što su došli iskreno i iz puno ljubavi odali počast njegovoj majci. 

Nakon komemoracije, dženaza namaz klanjat će se danas u 15.00 sati na Gradskom groblju Bare.

Ko je bila Segmedina Srna

Segmedina Srna-Bajramović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnica u Skupštini KS i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a iznenada je preminula 31. maja.

Rođena je u Sarajevu 5. januara1973. godine. Završila je Fakultet političkih nauka i diplomirani je novinar.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, radila je 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH. Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Uz urednika emisije Senada Zaimovića, tada su u timu Rat Arta bili još Midheta Kurspahić, Nina Raštegorac, Jasna Hadžimehmedović, Dino Kasalo, Ivan Stojanović...

Bez obzira na ratna dešavanja u glavnom gradu BiH, emisija svojim karakterom i Segmedina Srna svojom pojavom bili su jedan od znakova otpora tadašnje televizije.

Od ulaska u politiku, članica je Socijaldemokratske partije, obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a.

Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Parlamentu FBiH.

Bila je jedna od najvećih aktivistica za unapređenje prava žena, koristeći svoju političku poziciju, ali i osobni entuzijazam.

Vijest o smrti Segmedine Srne-Bajramović iznenadila je i rastužila mnoge njene prijatelje i kolege, na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije