U petak u Bugojnu promocija knjige i tribina "Diskurs o bosanstvu" prof. dr. Senadina Lavića

12
Radiosarajevo.ba
U petak u Bugojnu promocija knjige i tribina "Diskurs o bosanstvu" prof. dr. Senadina Lavića
Foto: Ustupljene fotografije / 'Diskurs o bosanstvu' Senadina Lavića

U okviru manifestacije "Dani općine Bugojno" u Kristalnoj sali Općine Bugojno, sutra, petak, 10. maja 2024. godine, s početkom u 18 sati bit će održana promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" autora prof. dr. Senadina Lavića, potvrdili su za portal Radiosarajevo.ba organizatori.

O knjizi profesora Lavića će govoriti doc. dr. Tomislav Tadić sa sarajevskog Filozofskog fakulteta, prof. dr. Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka, Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, te autor.

Moderator promocije djela bit će prof.dr.sc. Ahmed Kico.

"Pamtim to kao da je bilo danas": Boro Kontić otkrio sve o knjizi koju je napisao sa Sejom Sexonom

"Pamtim to kao da je bilo danas": Boro Kontić otkrio sve o knjizi koju je napisao sa Sejom Sexonom

Tokom jedne od ranijih promocija, profesor Lavić je, govoreći o "bosanskom diskursu" istaknuo kako je za to potrebno vrijeme. Naglasio je da je 150 godina neko nametao Bosni etničko-religijski model života i stalno govorio da u njoj žive tri naroda, četiri naroda, i drugo, kao da nigdje na svijetu u državama ne živi više naroda ili kao da države nisu multietničke zajednice.

"Samo je u Bosni to potencirano, i sad, ako se zapitamo zašto je to potencirano, onda ćemo vidjeti da je to iz razloga da bi se moglo sa strane upravljati Bosnom, iz Beograda i Zagreba. Dakle, bosanski Srbi i bosanski Hrvati su uglavnom većinom, ne svi, služili kao topovsko meso za velikodržavne hegemonijske projekte Srbije i Hrvatske i Srbija i Hrvatska uopće nisu davale nikakvu pažnju Srbima i Hrvatima kao bosanskom narodu nego su ih uglavnom koristili za osvajanje teritorije BiH i ovi ratovi koji su vođeni devedesetih godina bili su ratovi za Drinu ili za Neretvu ili za neke teritorije BiH koje imaju ekonomsku perspektivu i moć u sebi, a koja se može koristiti kasnije za razvoj susjednih država", rekao je tada Lavić.

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

O autoru

Prof. dr. Senadin Lavić je rođen u Konjicu 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, 1985/1986 školske godine, započinje studij na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, koji uspješno okončava 1989. godine diplomskim radom Adornova kritika konstitutivnog subjekta (mentor prof. dr.
Abdulah Šarčević). Postdiplomski studij na istom fakultetu upisao je 1990. godine, a 1999. godine odbranio je magistarski rad o Adornovoj kritici savremenog društva (Dometi Adornove kritike modernog društva, mentor prof. dr. Ivo Komšić). Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2003. godine je odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom Racionalnost, jezik i zajednica (mentor prof. dr. Jelena Berberović).

Od 1997. godine radi na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet političkih nauka, prvo kao asistent na predmetu Metodologija društvenih znanosti; od 1999. godine kao viši asistent na istom predmetu, od 2004. godine kao docent, a od 2008. kao vanredni profesor. Profesor Lavić je 2014. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Na studijskim boravcima u Njemačkoj (UNI Bonn) i Austriji (UNI Graz) istraživao je sa stanovišta pluralističke perspektive pristupe i metodologije koji su u dvadesetom stoljeću dominirali u radu društvenih znanosti, s posebnim akcentom na koncept racionalnosti, epistemičke kriterije i probleme znanja u postmodernom kontekstu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije