Milorad Dodik pred Sudom BiH: Za danas zakazan glavni pretres

4
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik pred Sudom BiH: Za danas zakazan glavni pretres
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas, 6. decembra, nastavlja se suđenje predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog "neizvršavanja odluka visokog predstavnika".

Za danas je zakazan glavni pretres u ovom predmetu. Podsjetimo, Dodikova odbrana tražila je da se ovaj slučaj prebaci na Sud u Banjoj Luci.

Ovo će biti drugo ročište u predmetu protiv predsjednika RS. Prvo ročište održano je 16. oktobra gdje se Dodik trebao izjasniti o krivici.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Prema prvoj tački optužnice, Dodik je, koristeći službene ovlasti, donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koji je svojeručno potpisao, a što je NSRS usvojila 21. juna, na taj način ne primjenjujući i ne provodeći odluku visokog predstavnika kojom se obustavlja zakonodavni postupak donošenja navedenog zakona, kao i ukaz.

"Prvo ja uopšte ne razumijem o čemu se radi… Čitao sam malo, to što sam saznao to uopšte ne stoji. Ovo je politička odluka Tužilaštva BiH i Vas kao sudije da ovdje to razmatrate", rekao je Dodik na prethodnom ročištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije