Bursać: Džaba Dodik Trampa čeka, ništa od nezavisnosti RS-a!

Radiosarajevo.ba
Bursać: Džaba Dodik Trampa čeka, ništa od nezavisnosti RS-a!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać, Milorad Dodik

Jednom riječju, ko god bude na vlasti u Bijeloj kući iduće godine stav prema Dodiku i njegovom režimu, neće se niti za uncu promijeniti. Ostaće to u očima svijeta  i dalje grupa lokalnih velikosrpskih desperadosa,  koji remete mir, koji zazivaju Putina i nove ratove i podjele.

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je prije neki dan kako ja planirao proglasiti nezavisnost tog entiteta još dok je Donald Trump bio predsjednik SAD i da bi sada to i konačno uradio ako bi Trump ponovo pobijedio na izborima.

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Preciznije:

"Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Tramp ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao", rekao je Dodik za medijsku kuću TV Prva.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Tramp između zatvora i pobjede

Odmah mogu reći, ovako na prvu, boraveći u Americi da Milorad Dodik glede svoje izjave može početi sa pripremama za (još jedan) referendum. Jer, kako sada stvari stoje, Donalda Trampa samo zatvor može razdvojiti od preuzimanja vlasti u (još uvijek) najjačoj sili svijeta. 

Jer, u Americi je toliko ogorčenje glede trenutne vanjske politike SAD-a, pogotovo u vezi sa otvorenom kolaboracijom i podrškom zločinačkom režimu u Tel Avivu da je gotovo izvjesno kako će Džozef Bajden napustiti Bijelu Kuću dogodine. Oni elegantniji kažu da ima 'previše godina' dok oni realniji govore da precizne ankete pokazuju nezapamćen pad njegovog rejtinga i da nema govora o drugom mandatu. 

Dragan Bursać: 'Kako se srpski narod masovno i sramno odrekao svog antifašizma'

Dragan Bursać: 'Kako se srpski narod masovno i sramno odrekao svog antifašizma'

Tako da koristim priliku i obavještavam Milorada Dodik da se 'njegova stvar' razvija poprilično povoljno. Naravno, ciničan sam, jer od legalnog referenduma u RS neće biti ništa, makar u ustavno-pravnim okvirima. Preciznije i ako ga bude bit će nelegalan i nelegitiman, a njegove odluke će biti ništavne. 

Zašto je Dodikov referendum bacanje prašine u oči?

Moram vas podsjetiti na dvije jako bitne stvari, prva je da se u BiH u NE MOŽE raspisati referendum o nekom državnom pitanju ni po entitetskom, niti po državnom ustavu. Referendumsko pitanje mora biti u skladu s ustavom BiH. Dakle, hipotetičko pitanje mora biti smješteno u okvir Ustava i mora biti postavljeno SVIM građanima BiH, a ne samo u jednom njenom dijelu ili entitetu. 

Napomenuću vas, RS je još krajem 2016., raspisala i održala referendum o 9. januaru kao danu RS-a. Ustavni sud BiH je PONIŠTIO rezultate referenduma kao neustavne. Isti slučaj bi bio i sa ovim (ko zna kojim po redu) najavljenim referendumom. 

A druga stvar je pusti fakat da je Milorad Dodik na crnoj američkoj listi, tačnije on je pod sankcijama SAD zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu i društvo mu prave Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović. 

Dragan Bursać: Ako je Bogić Bogićević izdajnik Srba, ljudska dužnost je biti kao Bogićević

Dragan Bursać: Ako je Bogić Bogićević izdajnik Srba, ljudska dužnost je biti kao Bogićević

Što će reći da je kompletno rukovodstvo entiteta jedna velika 'crna vlada', koja je više-manje polulegalna i koja služi za sprdnju u svjetskim okvirima-ako je iko ikad i čuo za nju. 

Najvažnije od svega, administracija Donalda Trampa, koju su onomad srpski nacionalisti pozdravili bilbordima, nikada niti je razmatrala, niti je skinula sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj kamarili. Dodik je to pravdao 'odlazećom Obaminom administracijom', pa je u pravdanju dočekao i novu, i još jednu sve sa banovanim pasošem. 

Jednom riječju, ko god bude na vlasti u Bijeloj kući iduće godine stav prema Dodiku i njegovom režimu, neće se niti za uncu promijeniti. Ostaće to i dalje u očima svijeta grupa lokalnih velikosrpskih desperadosa,  koji remete mir, koji zazivaju Putina i nove ratove i podjele. 

I sasvim sam siguran da to Milorad Dodik, koliko god bio u izolaciji, zna bolje od svih nas. Pa se postavlja krucijalno pitanje-a kog vraga onda obmanjuje samog sebe i svoje glasačko tijelo izmaštanim referendumima i najavama budućeg preustroja nedjeljive Bosne i Hercegovine? 

Kako se Dodik prevario podržavajući Izrael

Odgovora je nekoliko:

1. Želi ostati u centru medijske pažnje, jer mu samo ta  pažnja održava visok rejting u srpskih nacionalista sa ove strane Drine

2. Obećanjima o nekakvoj 'nezavisnoj Republici Srpskoj' homogenizuje svoje glasačko tijelo, koje lagano ostaje bez dotoka sredstava zbog sankcija EU i USA, a sredstva-čitaj pare su jedino što ih motiviše da glasaju za Dodika

3. Milorad Dodik se nada da će igranjem na kartu Izraela ne neki način steći simpatije Vašingtona (bez obzira koja je vlast u pitanju)

Dragan Bursać: Znaju li HDZ i Hrvatska ko je ubijeni Marko Mišić?

Dragan Bursać: Znaju li HDZ i Hrvatska ko je ubijeni Marko Mišić?

Ove prve dvije stavke su od ranije poznate i na neki način, paradoksalno, politički život Milorada Dodika podsjeća na neku jeftinu balkansku kopiju Donalda Trampa. Jer samo održavanje na vlasti spašava Dodika od sigurnog zatvora i on mora biti na vlasti da bi politički preživo, sad je to već izvjesno. Sa druge strane, Trampu je potreban novim mandat da se konačno riješi sjenke zatvora

Stavka tri, međutim, iščitava jednu od velikih vanjskopolitičkih pogrešaka Milorada Dodika. Istina, jeste se među prvima oglasio i jeste podržao cioniste i Benjamina Netanjahua, sve  sa izraelskom dražom, ali je tako zabio sam sebi dva autogola. 

Kako?

Pa tako što je njegov ktitor Vladimir Putin jasno stao uz Palestinu i još jasnije uz Hamas, a sa druge strane bilo koja američka vanjska politika u ovom momentu podršku Izraelu gleda kao vlastiti kamen oko vrata i sidro koje vuče ka neminovnom gubitku izbora 2024. 

Gledajući iz Amerike u predizbornim okvirima, a oni se itekako osjete, priča o USA podršci Izraelu u decembru ove godine toliko je minorna i prigušena da je to gotovo nejvjerovatno. A zašto? Ponavljam, onaj koji je gura gubi direktne glasove, prije svega američkih muslimana, Latinosa i Afroamerikanaca  na to sve i gubi tzv. sving države, one koje se povijesno “lelujaju“ između demokrata i republikanaca. 

Zato je u najmanju ruku loš momenat bilo kome Vašingtonu pričati o podršci Izraelu i traži lobističku pomoć od tog istog Vašingtona.  Dakle američka priča od 7. oktobra više ne važi, makar ne tako javno i ne tako transparentno. 

I to su stvari koje bi neko trebao kazati Miloradu Dodiku, ako ima još kojeg savjetnika kome je dozvoljen ulazak u USA. 

U konačnici, još jedna njegova prijetnja referendumom će ostati mrtvo slovo na (pravnom) papiru i nju će notirati samo lokalni analitičari koji borje Dodikove laži. 

Namjerno sam kazao na pravnom papru, jer se pribojavam da će Milorad Dodik stjeran između zatvora i gubitka vlasti jer ne može da napoji svoje žedne gaulajtere izabrati neko rješenje koje debelo zalazi u rušilački, anarhistički katalog. Vidjeli smo da se nelegitimni skupovi “granica postoji“ odvijaju nekažnjeno i poprilično slobodno i moglo bi se desiti da usamljeni Dodik, koji više ni kod Putina ne ide, jer ga je ovaj kaznio zbog podrške Izraelu, ostane ozbiljno ranjen. 

A takve su zvjerke, znamo ta, najopasnije po okolinu.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije