Milorad Dodik ponovo bulazni o granici između Federacije i RS

7
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik ponovo bulazni o granici između Federacije i RS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, danas su prisustvovali zajedničkoj komemoraciji za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac, koja je održana u našoj zemlji, u Donjoj Gradini.   

Dodik je po običaju je bio radikalniji od Vučića kazavši kako je on odrastao na "generiranom strahu od ustaša i Nijemaca", odnosno kako su ga kao dijete strašili ustašama.

Ustvrdio je kako je nedvojbeno da je u Jasenovcu ubijeno 500.000 Srba te da "to niko iz Hrvatske ne može promijeniti".

"Da zaboravim, neću. Da oprostim neću... i nemam ni potrebe to činiti", kazao je Dodik ocijenivši kako bez slobode nema zaštite, a sloboda je država što u slučaju bosanskih Srba znači RS.

Najavio je kako će "podebljati granicu" između RS i Federacije BiH.

Vučić je kazao kako njegova zemlja "neće dopustiti nove Jasenovce i nove Oluje", a licemjerima je nazvao sve one koji se protive promjenama granica u regiji.

Vučić u govoru koji je održao tokom komemoracije nije spominjao brojke, ali je ustvrdio kako su Srbi narod koji je pretrpio najveće žrtve na području cijele regije pa je Srbija stoga odlučna više nikada ne dopustiti da se to ponovi.

"Ovakav se zločin može sutra dogoditi bilo kome drugom i mi ga danas moramo spriječiti na vrijeme", kazao je Vučić dodajući kako i Srbi moraju priznati zločine koje su njihovi sunarodnjaci počinili te i njih ne smiju nikada više dopustiti.

Ustvrdio je kako je današnja Srbija odlučno za mir jer se na ovim prostorima mora živjeti zajedno kao dio međunarodne zajednice, ali se potužio na to da je međunarodno pravo u današnjem svijetu odavno sahranjeno jer pravde nema, vlada licemjerje i upravo je to politika velikih sila pa onda za Srbe ne važi ono što važi za druge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije