I Milorad Dodik ima svoj non-paper: Evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš

6
Radiosarajevo.ba
I Milorad Dodik ima svoj non-paper: Evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponavljajući u Banja Luci opet svoje misli o "mirnom razlazu".

Kako je kazao, ključne aktivnosti entiteta RS u tom pravcu bit će rasprava u Narodnoj skupštini i izrada platforme za pregovore s Federacijom BiH i"Bošnjacima i Hrvatima, kao konstitutivnim narodima o tome šta i kako raditi u BiH".

Sve će se to u Dodikovim mislima odvijati, naravno, bez stranaca, jer su stranci, kazao je, "ovdje dugo pokušavali da naprave njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment".

Pa je prvi čovjek našeg Predsjedništva pričao o tome kako prije desetak godina niko nije smio pomenuti referendum, niti pričati o tome "da BiH treba da se raspadne, jer je ionako raspadnuta, dok se o tome govorilo u RS-u: "Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu."

Onda je opet poručio kako će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, ali Srbi nemaju razloga da se mobilišu prema ratnoj opciji, oni će okupiti oko politike koja će dati snagu...

I za kraj, Dodik je i opet rekao kako u BiH "nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi mogao da se održi ili širi": "To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su bh. patriote, neka misle šta hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije