! / Ivanić: Nije cilj bh. koalicije srušiti Dodika i Izetbegovića, to možemo i sami

25. 04. 2021. u 09:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 365

Mladen Ivanić, počasni predsjednik i osnivač PDP-a govorio je o mogućnosti koalicije između dva entiteta, eventualnim principima na kojim bi djelovali, Dejtonskom sporazumu, ...

"Koalicija RS-a i Federacije nije nemoguća! Nema raspada BiH. Obaveza svih je da se prihvati Dejtonski sporazum. Nema razloga da se ne stvori koalicija onih koji hoće da prihvate te principe, a to može biti problematično samo elitama na vlasti. Oni će sve izgubiti. Nećemo valjda mi iz opozicije praviti koaliciju sa onima koji zagovaraju rat?! Ako će koalicija biti platforma za rušenje ove trojice onda sam protiv. Rušiti Dodika u RS-u možemo sami, ne treba nam pomoć iz Federacije. Srušiti Izetbegovića mogu kolege iz Federacije. Pitanje je ako koalicija pobijedi:

'Šta misle da urade na nivou BiH'?!

Ako će da govore o ratu i raspadu po cijenu ljudskih žrtava, neću učestvovati u tome! To je suluda i besmislena stvar! 25 godina smo potrošili na takve priče, nismo se pomjerili s mjesta. Dodik nema namjeru da razvaljuje BiH!. On ima namjeru da čuva svoju vlast! Takvom retorikom dobija vlast, sve je to velika farsa od koje nema ništa!", rekao je Ivanić za Face TV.

Ipak, naveo je i moguće pitanje koje bi moglo biti problem koalicije.

"Mnogo je stvari o kojima se možemo dogovoriti ako isključimo glavno pitanje oko kojeg se ne slažemo. Nije rat u BiH bila agresija Srbije! Bio je unutrašnji sukob. Ako nastavimo ovako, apsolutni pobjednici bit će Izetbegović i Dodik. Nema onoga ko se može takmičiti s njima u tome! Treba li da sarađujem sa SDA koja govori da će biti rata?! Dodika smo pobjeđivali i tek ćemo ga pobijediti. Nije Dodik veći Srbin od mene! Ima nacionalne poraze prikrivene velikim riječima. Dajete preveliki značaj koaliciji, a još nije bilo nikakvog razgovora. Ključni preduslov za stabilnost BiH je pojavljivanje bošnjačkog lidera koji će biti spreman da prihvati realnost i koji neće živjeti u prošlosti. Nikako da shavate da ključni ljudi u Briselu su djeca koja nisu ni bila rođena tokom rata. Njima je dosadilo da slučaju stare priče. SDA glumi žrtvu i na tome dobija političke poene", naveo je Ivanić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)