Komšić: Stranci tek tako prelaze preko priče o rušenju države BiH, eto im Dodik

16
Radiosarajevo.ba
Komšić: Stranci tek tako prelaze preko priče o rušenju države BiH, eto im Dodik
PrtScr / Željko Komiš

O odnosu međunarodne zajednice prema političkim akterima u zemlji, aferi Non paper, izmjenama Izbornog zakona, NATO putu države, ali i o formiranju nove stranke u Dnevniku D Federalne TV govorio je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte.

Kaže da je razlog napuštanja sastanka sa Borellom to što ima dosta primitivizma u Predsjedništvu i na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Ali to nije ništa novo, znamo da je primitivac. Dodik negira genocid, negira državu gdje je predsjedavajući Predsjedništva, govori o mirnom razlazu, vrijeđa ljude na ličnoj osnovi itd. i nekad je jedini način da se tom njegovom primitivizmu oduprete to da vi ne upadnete u taj primitivizam. Iznosite neke teze pred čelnim ljudima bilo neke zemlje, bilo nekih multilateralnih organizacija kao što je EU. Pri tome iznosite to na primitivan način, bahat način, lažete, petljate i onda je uvijek dilema kako se postaviti prema tome. Da li mu odgovoriti, ako odgovorite rizikujete da pred strancima izazovete svađu što je tek onda neprijatno i bruka je više ne samo Dodikova nego cijelog Predsjedništva", rekao je Komšić.

Navodi da je isključenje da tog sastanka poruka više stranim sagovornicima, nego Dodiku.

"Oni ne reaguju na neke stvari koje se tiču ove države. Razgovarate ipak sa predstavnicima države, a tek tako prelazite preko teza koje se tiču rušenja te države. Ja ne bih mogao tako da sam na njihovom mjestu. Ako naši međunarodni prijatelji žele takvog Dodika da slušaju, eto im ga, nek ga slušaju", poručio je on.

Ističe da se na tom sastanku razgovaralo o COVID-u, nabavci vakcina.

"Interesantno je da to ne zapinje samo u BiH, zapinje i u zemljama EU. Puno tu ima problema al eto lagano kreće i taj Covax program. Razgovarali smo o potrebi da BiH ipak napravi neki iskorak jer svi govore i nadaju se tom kandidatskom statusu a ne možemo ga dobiti sa ovakvim stanjem u kakvom se nalazimo. Naravno, pomenuto je i sve to što se dešavalo oko non papera koje su se pojavili", zaključio je Komšić.

Ostatak razgovora možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije